facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Президентът взе решителен курс към промени в Конституцията

Радев представя утре "Национален стратегически документ"
Обновена
24 127
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Само ден, след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов събра на национална конференция в София съпартийци, за да обяви, че е готов да хвърли оставка, но не веднага, президентът Румен Радев свиква голям форум, на който ще представи Национален стратегически документ. В лаконично съобщение до медиите от "Дондуков" 2 само обявиха, че в четвъртък документът, който най-вероятно ще даде конкретни идеи и решения по сектори за развитието на страната, ще бъде подробно разказан от членове на Стратегическия съвет към държавния глава.  

Малко по-късно от "Дондуков" 2 дойде още една новина - че президентът е обсъдил  с Правния си съвет "нуждата от промени в Конституцията", защото демокрацията е в опасност. 

"Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система бяха сред акцентите на днешното заседание. Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също бяха обсъдени от президента и членовете на Правния съвет, се казва в съобщение на администрацията на Румен Радев до медиите. Посочва се още, че "липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията", е заявил държавният глава по време на заседанието, на което са били обсъдени предложения и становища, събрани по време на консултациите с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Активизирането на президентската институция на фона на продължаващите вече почти месец протести е съвсем очевидно. Освен че е започнал работа по евентуален ремонт на Конституцията Радев подсказва, че иска да е в авангарда на събитията и със заявката си да предложи визия за развитието на България.  Утре той ще представи разработката "Диагноза" - първата част на т. нар. "Национален стратегически документ.  Събитието ще се проведе от 10.00 часа в Дом 1 на Резиденция „Бояна“ (Национален исторически музей), обявиха от президентството, но не дадоха никаква конкретна информация.  

Още през март миналата година Радев създаде Стратегически съвет с указ, като тогава стана ясно, че целта му е да изготвя документи с важно значение за държавното развитие, позиции, становища, анализи и др. Съветът първоначално се ръководеше от Иво Христов, който беше началник а кабинета на президента, но по-късно бе избран за евродепутат. След това пък настоящият шеф на кабинета му Калоян Методиев зае позицията на Христов, но после и той се оттегли. В момента начело е социологът Александър Маринов, а в консултативния орган влизат още социологът Живко Георгиев, юристът и дългогодишен дипломат Владимир Шейтанов, Еленко Божков, специалист по енергийна сигурност и анализи (ИСА) и други.

158

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съветът на Радев: Прокуратурата може да бъде използвана политически

18.09.2020

1711 95
Борисов: Оставка? И аз искам оставката на Радев

10.08.2020

Обновена

15486 345
Няма как Борисов да оцелее до края на мандата

08.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

18419 18

Коментари

Страници

F+
снимка на F+

Айййй ай завлааа байрям секиш:  цру слугата🐛  изпъква..

 

тоа и законодателна инциатива няма .... свадбен някакъв  

ама що милиони харчи сека   година 

А трябва незабавен импийчмънт за метеж за държавна измяна за  организиране на престъпни групи.

mini96

Харчи по - малко, отколкото тиквата само за бензин и издръжка на кортежа си!Тъй че ,мутрофеновете по кротко!

Santana

Скрий се, бе "разбирач" гербав!

Andrij

Малко е трудно да те чете човек,заради ниска граматическа и функционална грамотност.Предполагам,че "свадбен" означава "сватбен".Само,че Радев е истински 100% генерал,преминал през военно училище и през всички звания и длъжности до генерал,и през 3 генерал-щабни академии,2 от които в САЩ.Командвал е подразделения от звено до ВВС на България. А сватбени генерали са Борисов и Мутафчийски.Знаеш ли защо и какво е "сватбен генерал"?

F+
снимка на F+

а плевни издава указ 

генерал се става само ако те издигнат па и акоще 50 академии да изкараш ако не те номинират и издигнат тц.няма обаче друг пристанал 94 г на цру  9 пъти в сащ от тогава и нИто веднъж в Русия  ,що не го питата джурналята : кажете как се озовахте в сащ 94 г? 

пиша ви като за нивото а  и редовно съм с бан заради доноси та така  се идентифицирам  а и забравям тоя език 93 г  чауз.

 

Andrij

Така е,и аз това казвам.Указът е лъскавата опаковка,а биографията и академиите са съдържанието.Добре е опаковката да съответствува на съдържанието.При Радев има съответствие.Но и ти си прав-трябва лъскава опаковка.Затова Борисов особено в миналото,и Мутафчийски много обичат да се показват в генералска униформа,за разлика от Радев.Не виждам нищо лошо да пристанеш на САЩ.В морално отношение Русия не стои по-високо,има навика често да предава своите.А като значимост и влияние САЩ са няколко нива над Русия.

Джиджи

Харчи по малко отколкото тиквата – само за бензин и издръжка на кортежа си!

Забра'ил си Деса! 😍😝💃

Джиджи

Andrij

Малко е трудно да те чете човек заради ниска граматическа и функционална грамотност.

Същото обаче се отнаася и за теб заради запетайките, шпациите и цялата пунктуация. 👉💩👈

 

😝

Джиджи

що не го питата джурналята : кажете как се озовахте в сащ 94 г? 

Par avion! 😝✈️💃

Хулиган

Покрай полезните неща, които свърши, когато даде кураж на гражданството, сега май е прекален оптимист.

И е време да признае, че не ремонт, а рестарт е нужен...

http://www.drago.info/index.php/2019/12/17/modnite-shivachki/

Чичo
"Диагноза"-та е ясна, кукувица от часовник изпълнява номерчето си.
F+
снимка на F+

да ва светна ни съм гербер ни дпс ни бкп  ама тоя никоя уважаваща територия не би си го избрала,тряя съм някакъв определен гербер да не харесвам онд? преди антикомунист бе запазено за сдераст фашистите,

значи вся осталная сволоч го люби ,кефи и им задира?

че тя жена му първата  го изрита  втората вероятно и тя  та кво?

щом 1 семейство не може да си управлява ,нормално а не тип муджахидин...

Той и меж афторитет има около нулата /аре да не ми го сравнявате с тиквата  , па жельо жабов по читав.

old war horse
снимка на old war horse

и да ни светваш и да ни тъмниш, се тая!😜

Hasta la vista

Прав е колегата old war horse! И да ни светваш, и да не ни светваш. от няколкото поста, дето си публикувал и на слепите става ясно, че си герберче та дрънкаш...А бсп и дпс си ги добавил за пушилка...Ма ти си дрънкай де...не пречиш, пък и трябва да си заработиш надника, иначе глааад...

F+
снимка на F+

а ако съм щях да се похваля  всички постове са

против  онд

2 против лумпените

а вий дет си харесвате онд  кви сте  нали за едни червен чорап на нинова дамска превръзка за други ..?

аз съм с леви убеждения тип НРБ а не булгариста,

old war horse
снимка на old war horse

И бондет плач, и скржет зомбом😁😁😁

Бонжуар

Толупий поиска предложения - ще Му ги дадат. Първото е известно - "Мутри вън!" 🏃‍♂️🏃‍♂️🏃‍♂️

Бонжуар

Арнаутчетата са веке със завишена дажба. Кака им Шехи ще ги захранва от гробарската субсидия... 🐑🐑🐑

марк

 

 

 

                                     Айййй ай завлааа байрям секиш:  цру слугата🐛  изпъква..

 

                                         Хайде разберете се най после чий слуга е щото едни викат на ЦРУ бил , другите , автентичните герберя казват че на КГБ бил та кажете на водещия да ви синхронизира .

F+
снимка на F+

виж му биографията  виж заслугата за сриване на авиацията виж къде колко пъти е бил и как, ви ж служебното му престъпно правителство  без мандат обеща парите напред виж кой не прави кампания на мамата а му наредиха кой да е  даже се наложи да фалшифицират избори та чорапа да стане...питайте бе питайте как се озова в сащ без командването му да знае 1994/ аз зная как и не е никак нормално и връщането  как тогавашно смотано лейтенантче е там а хора с БОЕН ОПИТ не са //

stormbringer99

Марк...язък че носиш името на Марк Аврелий....Ако е назначен от Калашников, пардон.... Решетников, какъв ще да е ? 

fractal
снимка на fractal

РРЕ

Румен Радев Европееца

Party Populair European

Светозар

Защо г-н Президента не поиска веднага оставката на бригаден генерал Красимир Станчев, след като той нагло излъга българската общественост, че заптиетата на Доган не били от НСО?

Не сме научили от г-н Президента с какво се занимава в момента офицера от НСО, хвърлил българското знаме на боклука - уволнен ли е, повишен ли е, с медал награден ли е?!?

Кога г-н Президента ще попита защо руската рафинерия вече 20 години не плаща данък печалба?

Г-н Президента трябва да отговори на въпроса: „Ако над двореци си в „Росенец“ г-н Ахмед Доган развее руски флаг, това Русия ли става?“

Г-н Президента мълчи и по въпроса Доган и Пеевски със свалена охрана ли са от НСО или не?

wreckage
снимка на wreckage

герберино, информация за теа неща има ф медиите и интернет.

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Тва са вчерашните опорки. Нема надник да ти дадат за тях. 

Светозар

До Peaceful Citizen

По Вашата логика за „вчерашните опорки“, г-н Радев отдавна не е президент, защото той е избран за такъв на 13.11.2016 г., но това са стари избори, „вчерашни“ работи, а след това той не е избран за никакъв, поради което да си събира багажа и да се връща на село.

 

wreckage
снимка на wreckage

той се ползва с доверието на близо 60% од гражданите и практически никой не му иска остафката.

 

На последните избори твойте шебеци получиха доверието на под 30% од гражданите, а фмомента 62.5% од гражданите им искат остафката.

 

Няма логика, по която теа две диаметрално противоположни динамики могат да бъдат третирани като аналогични.

 

И престани да болдваш изречения, тва е запазена марка на Парата.

hawk

Роден е в Димитровград,учи в Хасково.

stormbringer99

Колегата wreckage първонално ми правеше впечатление на умерен наблюдател . Сега обаче започна да лепи етикети и да замеря със заклинания. Дали изпускането на нерви не идва от натиска върху ДПС? Wreckage , я изкажи предположение : Доган е ..... ( гръбнакът на мафията или честен бизнесмен и патриот) . Само да не кажеш , че е политик!!! Неговата политическа кариера започва в котидорите на ДеСе. А там няма няма нищо политическо. Там са само ченгета. 

F+
снимка на F+

рекиджа винаги е бил 🐛

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш