Медия без
политическа реклама

Президентът взе решителен курс към промени в Конституцията

Радев представя утре "Национален стратегически документ"

05 Авг. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Само ден, след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов събра на национална конференция в София съпартийци, за да обяви, че е готов да хвърли оставка, но не веднага, президентът Румен Радев свиква голям форум, на който ще представи Национален стратегически документ. В лаконично съобщение до медиите от "Дондуков" 2 само обявиха, че в четвъртък документът, който най-вероятно ще даде конкретни идеи и решения по сектори за развитието на страната, ще бъде подробно разказан от членове на Стратегическия съвет към държавния глава.  

Малко по-късно от "Дондуков" 2 дойде още една новина - че президентът е обсъдил  с Правния си съвет "нуждата от промени в Конституцията", защото демокрацията е в опасност. 

"Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система бяха сред акцентите на днешното заседание. Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също бяха обсъдени от президента и членовете на Правния съвет, се казва в съобщение на администрацията на Румен Радев до медиите. Посочва се още, че "липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията", е заявил държавният глава по време на заседанието, на което са били обсъдени предложения и становища, събрани по време на консултациите с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Активизирането на президентската институция на фона на продължаващите вече почти месец протести е съвсем очевидно. Освен че е започнал работа по евентуален ремонт на Конституцията Радев подсказва, че иска да е в авангарда на събитията и със заявката си да предложи визия за развитието на България.  Утре той ще представи разработката "Диагноза" - първата част на т. нар. "Национален стратегически документ.  Събитието ще се проведе от 10.00 часа в Дом 1 на Резиденция „Бояна“ (Национален исторически музей), обявиха от президентството, но не дадоха никаква конкретна информация.  

Още през март миналата година Радев създаде Стратегически съвет с указ, като тогава стана ясно, че целта му е да изготвя документи с важно значение за държавното развитие, позиции, становища, анализи и др. Съветът първоначално се ръководеше от Иво Христов, който беше началник а кабинета на президента, но по-късно бе избран за евродепутат. След това пък настоящият шеф на кабинета му Калоян Методиев зае позицията на Христов, но после и той се оттегли. В момента начело е социологът Александър Маринов, а в консултативния орган влизат още социологът Живко Георгиев, юристът и дългогодишен дипломат Владимир Шейтанов, Еленко Божков, специалист по енергийна сигурност и анализи (ИСА) и други.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?