Медия без
политическа реклама

Президентът се хвърли яростно да защитава ПСА

Вили Лилков предложи да пратим паметника в Димитровград

13 Дек. 2023Обновена
Около МОЧА не е безопасно.
Илияна Димитрова
Около МОЧА не е безопасно.

Президентът Румен Радев се хвърли да защитава паметника на Съветската армия, застана на позициите на Въраждане и БСП по темата и се закани, че "българите няма да гледат безучастно".

"Обикновено който няма решение за настоящето и визия за бъдещето, воюва с миналото. Варварското унищожаване на паметници не е само опит за заличаване на историята, но изостря силно общественото противопоставяне. Защото разрушаването на един паметник води неизбежно до отрицаването на друг паметник", обяви той пред журналисти. 

"В момента е в ход агресивно настъпление срещу държавността, историята и паметта. Текат разрушителни процеси, които насаждат разделение и нетърпимост в обществото. И тези, които посегнаха на символите на държавността - националния празник и българския флаг, и които се готвят да похитят и Конституцията, днес режат нашата история парче по парче. Зрее дълбоко обществено възмущение, което неизбежно ще има политически последици", заяви още държавният глава и добави: "Нека никой не си прави илюзията, че българите няма да гледат безучастно посегателствата срещу нашата история, което е реално посегателство срещу нашето бъдеще като народ".

Междувременно БГНЕС обяви, че продължава демонтажът на ПСА. В района са изградени контролно-пропускателни пунктове, периметърът е ограничен за пешеходци и има денонощно полицейско присъствие.Вечерните дейности по демонтажа бяха придружени и от протест на партия "Възраждане", чиито симпатизанти са се събрали около оградата на паметника. От другата страна на паметника пък се провеждаше мирен флашмоб в подкрепа на преместването на монумента. Привърженици и противници на демонтажа влязоха за кратко в словесни пререкания.

Една стара идея за паметника на съветската армия беше припомнена малко преди това от Вили Лилков по повод започналото демонтиране на фигурите. Става дума за решение на Общинския съвет на Димитровград от 2015 г., с което тамошните съветници заявяват съгласие да придобият паметника и да го сложат на създадената през 2008 г. Алея на монументалното изкуство в града.

"Нямам информация решението да е отменено, което дава възможност на столицата да реши бързо проблема с мястото на демонтирания паметник, да спести финансовите разходи по неговото съхранение, а паметникът да отиде в истински музей на тоталитаризма", коментира във "Фейсбук" Лилков. Според него така София ще спести разходи на столицата.

 

В сряда стана ясно и, че демонтирането ще струва поне 260 000 лв. Около 70 000 лв. ще излезе и охраната му за година, обясни областният управител Вяра Тодева. Премахването на паметника започна вчера, като от областната управа предприеха действия по демонтиране заради лошото му състояние. То продължава и днес, като сутринта е била премахната още една фигура (вчера бе свален емблематичният автомат "Шпагин" от централната фигура на съветския войник). Около паметника в момента има нова ограда, както и засилено полицейско присъствие и КПП. Елементите му ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация.

"Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника, но на самите фигури. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметникът беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител", заяви Вяра Тодева пред БНТ. По думите ѝ при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на Министерство на културата. "От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника", уточни още Тодева.

По думите й сумата, която предстои да бъде предприета като ангажимент за паметника, е на стойност 260 000 лв. "Това е сумата без самата реставрация. Тя бе осигурена от МС с постановление в петък. След като приключи демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и ще можем да обявим обществена поръчка за това", коментира областният управител на София.

Тодева обясни, че вчера е сключена застраховка за трети лица за безопасност. "Не е безопасно. Могат да пострадат хора. Планът за безопасност и здраве, одобрен от Столична община, е за 59 дни да бъде готово всичко. Идеята е ако може, да се приключи до Коледа. Огражданията около основната фигура няма да бъдат премахнати, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там", подчерта Вяра Тодева.

Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот. Дотогава частите на монумента ще бъдат съхранявани в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента той струва около 20 млн. лв.

"От зам.-областния управител г-н Чичков разбрах, че г-н Свиленски се е опитал да компрометира едно от паната на оградата със сила и натиск. Г-н Чичков е бил отвътре, друг на служител се е втурнал да задържи оградата от вътрешната страна. При този натиск, който е упражнил г-н Свиленски, доколко разбрах, се е одраскал малко", разказа още Тодева по повод обясненията на Корнелия Нинова, че Свиленски е с наранена ръка, след като служител на областната управа е бутнал към него едно от огражденията. При демонтирането му вчера възникна напрежение, след като около паметника се събраха негови защитници от БСП и "Възраждане".

 

РЕФЕРЕНДУМ

БСП и "Възраждане" внасят доклад за референдум за това дали столичани искат паметника на съветската армия да остане на мястото, където е, съобщи днес общинският съветник от БСП Иван Таков. "В момента виждаме незаконни действия от самата държава да се извършват", коментира той и настоя да узнае къде е разрешението за строеж, къде е проектът за реконструкция и реставрация и съгласуван ли е с Министерството на културата, както и къде е планът за безопасност и здраве. "Днес ще сезираме всички компетентни и отговорни органи", обяви общинският съветник. По думите му по днешна оценка паметникът струва над 20 млн. лв., като те са били събирани с дарения от българи. "С какво ще бъде заменен като бъде премахнат, с поредната безумна арт инсталация от Алиекспрес?", запита Таков. Той уточни, че ако държавата не изпълни задълженията си и продължи да прави закононарушения, те ще продължат с гражданските си протести.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата