Медия без
политическа реклама

Президентският секретар Пламен Узунов получи обвинение

Секретарят на президента изпращал на Бобоков новини от БТА

10 Юли 2020Обновена
Пламен Узунов
БГНЕС
Пламен Узунов

Специализираната прокуратура тази сутрин е повдигнала обвинение на президентския секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов, съобщи адвокатът му Емилия Недева, цитирана от БНР. 

От няколко седмици прокуратурата последователно оповестява негови чатове с бизнесмена Пламен Бобоков, в които става дума за посланически назначения, търсещи помилване на затворници и съдбата на либийския кораб "Бадр". Собственикът на "Приста ойл" Бобоков беше задържан за трети път. Узунов и Бобоков са разследвани по дело за престъпно сдружение за търговия с влияние.

Адвокатът на Узунов Емилия Недева обясни, че според прокуратурата клиентът ѝ създал облага на бизнесмена Бобоков като изпреварващо изпращал информация за различни събития, предаде bTV. Защитата обясни, че в малкото данни, които е видяла, пишело, че Узунов изпращал в мобилно приложение информации от БТА. Част от тези информации били за публични срещи на президента Макрон, каквито имало и в други медии. В резултат на действията на Узунов било снижено доверието на гражданите в президентската институция.

Пламен Узунов и Пламен Бобоков остават в ареста за 72 часа.

Днес се очаква да бъде привлечен към наказателна отговорност и съветникът на президента по сигурността Илия Милушев. Той е задържан за 24 часа след вчерашната безпрецедентна спецакция на прокуратурата в президентството, където бяха претърсени кабинети. Милушев е разследван по дело на военната прокуратура за разгласяване на държавна тайна. 

Държавното обвинение съобщи, че първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установило, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация. По-късно ДАНС отне достъпа на Милушев до класифицирана информация до ниво "Строго секретно“. Без допуск остана и Узунов.

Днес президентският съветник беше доведен във Военната прокуратура в София.

Прокурори влязоха в президентската институция.  Екипи на Специализираната прокуратура и на военно-окръжната прокуратура, съпровождани от служители на СДВР и на Бюрото за защита към главния прокурор часове наред претърсваха кабинети в Президентството в четвъртък.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата