Медия без
политическа реклама

Премиерът видя като подкрепа критиките на Туск

България е готова да се включи със свое производство на защитни материали в усилията на ЕС да бъде самостоятелен в снабдяването със здравно оборудване в пандемията, заяви Борисов

02 Окт. 2020Обновена
Борисов и Туск се срещнаха в Брюксел
Фейсбук
Борисов и Туск се срещнаха в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов се похвали, че е получил подкрепата на председателя на Европейската народна партия Доналд Туск срещу провеждащите се у нас вече трети месец протести.

"Имате нашата подкрепа! Това ми каза президентът на ЕНП Доналд Туск по време на срещата ни в Брюксел. Двамата сме на мнение, че българското правителство постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани - тези политики могат да гарантират устойчиво развитие на България. Той ме поздрави за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори и заяви, че редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение. Според Туск системните партии като политическа партия ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата", написа той във фейсбук профила си.

Доналд Туск също съобщи за срещата в Туитър, но тонът му бе доста по-различен. За разлика от Борисов, който по традиция “спестява” критиките, Туск не пропуска да подчертае нуждата от реформи в областта на правосъдието и от резултати в борбата с корупцията. Освен това Туск наистина говори за избори, но никъде не казва, че те трябва да са редовни, както му се иска на Борисов.

An open talk w/ PM Boyko Borissov. Bulgaria has come a long way during his time in office but challenges remain. Further reforms needed w/ rule of law, independent justice & fighting corruption- our core EPP values. Democracy in Bulgaria will have its final say in the elections. pic.twitter.com/XbI8Iwe4DO

— Donald Tusk (@donaldtuskEPP) October 2, 2020

От него става ясно, че двамата са коментирали още пакета от мерки за възстановяване, чрез които да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Премиерът Борисов заяви, цитиран от БНР, че България е готова да даде своя принос в общите европейски решения за Covid-19 и да се включи с това, което реорганизира като своя продукция - защитни облекла, маски, шлемове, респиратори и "всичко останало, което касае този процес". По думите му страната ни е готова да се включи със свое производство на защитни материали в усилията на ЕС да бъде самостоятелен в снабдяването със здравно оборудване в пандемията.

"Мисля, че успяхме да намерим един сравнително добър баланс, който хем да защити нашите членове на европейското семейство в Гърция и Кипър, хем в същото време, що касае и митническото споразумение и митническия съюз, да даде до декември възможности на Турция да предприеме действия, с които след това да задълбочиме сътрудничеството, да не се отива на санкции", заяви Борисов по повод заключенията за действията на Турция в Източното Средиземноморие.

Председателят на ГЕРБ и президентът на ЕНП са обсъдили и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в ЕС. "Той е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система", изтъква премиерът Борисов.

 

КОМЕНТАР

Някой лъже - Борисов или Туск

Един от двамата се разминава с истината - премиерът Бойко Борисов или председателят на Европейската народна партия Доналд Туск? Борисов се срещна с Туск в Брюксел по време на извънредния Европейския съвет, за да разсее подозрението, предизвикано от информации, че председателят на ЕНП се дистанцира от него заради протестите. На 10 септември брюкселското издание "Политико" писа, че Туск е отказал да изрази подкрепа на своя съпартиец Борисов.

След днешната среща Борисов пусна съобщение в профила си във Фейсбук: "„Имате нашата подкрепа“! Това ми каза президентът на EPP - European People's Party Donald Tusk по време на срещата ни в Брюксел." С други думи, не е вярно, че ми е отказал подкрепа - "Политико" лъже.

След това добавя: "Двамата сме на мнение, че българското правителство постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани - тези политики могат да гарантират устойчиво развитие на България. Той ме поздрави за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори и заяви, че редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение."

Линкът към страницата на ЕНП, даден от Борисов, обаче води към съобщение в друг смисъл за същата среща. Там пише: "Откровен разговор с българския премиер Бойко Борисов днес. Страната е извървяла дълъг път през неговото време в офиса, но предизвикателствата остават. Необходими са допълнителни реформи по отношение на върховенството на закона, независимата съдебна система и борбата с корупцията - основните ни ценности на ЕНП. И демокрацията в България ще има последната си дума на изборите."

Нито ред за някаква подкрепа, нито похвала за успехите на българското правителство, както твърди Борисов. Ако се преведе текстът от дипломатически език на нормален български, се разбира следното. Изразът "откровен разговор" обикновено означава разговор, при който двете страни са изложили различни позиции и не са постигнали съгласие.

Изречението "Страната (България - б.р.) е извървяла дълъг път през неговото (на Борисов -  б.а.) време в офиса, но предизвикателствата остават" повтаря почти буквално терминологията в  доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Това изречение означава, че Борисов управлява от дълго време, но "предизвикателствата" (проблемите) са все същите. Смисълът му е точно обратният на приписаните от Борисов на Туск думи: "Според Туск системните партии като Политическа Партия ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата." Ако имаше такива качества, ГЕРБ нямаше да тъпче на място с едни и същи "предизвикателства" 10 години. Това е втората лъжа.

Третата е в следното изречение на Борисов: "С Туск обсъдихме и първия Доклад на ЕК за върховенството на закона в целия ЕС. Той е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система." Същата тема в съобщението на Туск звучи иначе: "Необходими са допълнителни реформи (в България - б.р.) по отношение на върховенството на закона, независимата съдебна система и борбата с корупцията - основните ни ценности на ЕНП."

Следва и четвърта лъжа: "Той ме поздрави за победата на ГЕРБ на провелите се частични местни избори и заяви, че редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази своето мнение." Смисълът е, че Туск се е обявил срещу предсрочни избори и съответно не желае оставка на Борисов, както настояват протестиращите в България. Само че председателят на ЕНП е изрекъл друго:  "И демокрацията в България ще има последната си дума на изборите." А те могат да бъдат както редовни, така и предсрочни, т.е. Туск не е против оставка на Борисов, ако волята на българите е да отидат на предсрочни избори.

Единственото съвпадение в двата текста е, че Борисов и Тукс са се срещнали. Това не е лъжа и се потвърждава от снимките, които щяха да са достатъчни да удостоверят този факт и без думи.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата