Quantcast
Премиерът e готов да се включи в политически проект | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Премиерът e готов да се включи в политически проект

Кирил Петков: България може да се промени, ще говоря за партии след 2 седмици
Обновена
4 562
 Илияна Кирилова
Стефан Янев

„Бих се включил в проект, ако той е в полза на България“, заяви министър-председателят Стефан Янев пред Нова тв. 

Служебният премиер заяви, че ще подкрепи икономическия министър Кирил Петков и финансовия Асен Василев, ако те решат да направят политически проект. „Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим”, добави Янев

„Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек”, каза Янев.

Янев даде заявка за нов премиерски мандат. „Ако е необходимо мога да изпълнявам ролята на премиер и в едно следващо служебно правителство. Все пак това е решение на президента Румен Радев“, каза той.

Янев подчерта, че организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие. „Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2 в 1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2 в 1 ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени“, каза премиерът Янев.

 

"Скоро ще съобщим"

 

Логично след изказването на Янев за тях и евентуалната им партия, политическите намерения на Кирил Петков и Асен Василев станаха централна тема през деня. Три часа след думите на премиера двамата министри бяха попитани от журналисти за плановете им. "Предвиждаме още две седмици в работата си, така че в следващите две седмици ще говоря само в качеството си на служебен министър, експертно. Няма да говоря по никакви теми за политически проекти докато не ми изтече мандата", заяви Петков. Попитан дали ще участва в следващите избори, той отговори така: „Казах неведнъж, че видяхме, че за три месеца може да направим доста голяма промяна. Екипите ни видяха, че ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази посока, България може да стане различна".

В сходен стил се изказа и Василев: "След като спра да бъда финансов министър, ще си помисля". И уточни, че ще съобщи публично плановете си щом стигне до смислено решение.

 

С "две ръце" за Радев

 

Малко по-късно през деня Петков заяви, че няма да се кандидатира за президент, много харесва настоящия и го подкрепя с две ръце. "Той наистина е застанал зад промяната на България, в която вярвам", заяви министърът на икономиката. Думите му не са изненадващи, но са интригуващи с оглед на дилемата дали държавният глава би припознал партията на Петков като своя.  

 

 

ДБ харесва Петков и Василев, но не знае ще ги кани ли в листите си

 

С коментар за плановете на двамата министри се включи и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. „Те са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения“, заяви Иванов пред БНР. Запитан може ли Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на ДБ наесен, той отговори: „Да не влизаме в такива спекулации в момента. (...) За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим разцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират. От там нататък ще работим.“

 

Още

Заради ГЕРБ ще се гласува с два вида хартиени бюлетини

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

10246
Политически скандал удави дебата за държавния бюджет

30.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТРОВА

3354
Размирици и грубости белязаха първия ден от дебата за Изборния кодекс

24.11.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4391