Медия без
политическа реклама

Преместването на ПСА се отлага за 2024 г.

Според Областната управа Столична община затрила важни документи за монумента

11 Авг. 2023
Протестиращите противници на преместването, водени от Мая Манолова.
Илияна Димитрова
Протестиращите противници на преместването, водени от Мая Манолова.

Областната управа на София, която рядко публикува прессъобщения, днес пусна информация колко много проблеми има, свързани с преместването на паметника на съветската армия (ПСА). След като миналата седмица правителството преобразува собствеността на паметника от публична държавна собственост в частна държавна, се смяташе, че пътят за преместването е открит. Преди това през март тази година Общинският съвет реши паметникът да бъде преместен в музей, като възложи на кмета на София да поиска това от държавата.

За да попречат на това от няколко дни на площада пред паметника има разположени 4 плажни палатки на "Левицата", към чийто протест се пресъединиха представители на БСП и "Възраждане". Но според обясненията на областната управителка Вяра Тодева излиза, че противниците на преместването ще се наложи доста да постоят в палатките. Преместването не може да стане до края на годината. Основните спънки са, че липсват документи и експертизи за новия терен, както и за скулпурните фигури. Според областната управа документите са изгубени в Столична община. 

"Спазвайки поетия ангажимент да отчитаме всички дейности по процедурата за преместването на Монумент „Паметник на Съветската армия“, ви уведомяваме за статуса на проекта според получените отговори по изискана от областната администрация информация", пише в съобщението. 
"От отговора на Националната галерия става ясно, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на „Паметника на Съветската армия“.", отбелязва областната управа. 
"Както вече ви информирахме, тази документация беше изискана от Столична община. От получения отговор става ясно, че необходимите книжа не са открити "след извършена служебна проверка в технически архив на направление "Архитектура и градоустройство", както и че има допустима процедура по възстановяването им. Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от Паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта.", обясняват от Областната управа. 
"Спазвайки стриктно буквата на закона, както и поетите ангажименти пред жителите на града, областният управител на област София г-жа Вяра Тодева предприема необходимите действия за възстановяване на проектната документация на Паметника, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия. 
С оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата, към днешна дата областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година. Ще информираме обществеността за следващите стъпки.", завършва съобщението. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата