Медия без
политическа реклама

ПП и ДБ привличат в момента единствено твърдото ядро

Въпреки това новият съюз води пред ГЕРБ, констатира ново проучване

01 Март 2023Обновена
Пет формации влизат в НС към момента, сочи проучването на "Алфа рисърч"
БГНЕС
Пет формации влизат в НС към момента, сочи проучването на "Алфа рисърч"

Поредното социологическо проучване за предстоящите парламентарни избори бе оповестено днес. В анкетата на "Алфа рисърч" съюзът на ПП и ДБ води с малко повече от процент пред ГЕРБ. В същото време агенцията отчита, че сумарният резултат на новата коалиция е по-нисък от актива ми на предишните избори.  Към момента ги подкрепят основно твърдите им ядра.

 

СЛАБА МОТИВАЦИЯ

Слаба мотивация за гласуване констатира агенцията. "Невъзможността на партиите в последните четири парламента да излъчат стабилно управление, както и недоверието, че този път ще бъде излъчен кабинет, демотивират избирателите. Декларираната на старта на кампанията активност е съизмерима с тази от октомври 2022 – 39%. Колебание заявяват 28%, а 33% са категорични, че няма да гласуват. Относително висока мобилизация е налице сред най-политизираните избиратели, което очертава 2-ри април като битка между най-ревностните симпатизанти на партиите", коментира "Алфа рисърч".

 

ПОДРЕЖДАНЕТО

Нагласите на избирателите на старта на кампанията сочат паритет между коалициите ПП-ДБ (26.4%) и ГЕРБ-СДС (25.2%). "Обединението между ПП и ДБ им носи символична начална преднина пред основния опонент ГЕРБ, но остава под сумарния им резултат от октомврийския вот. При очертаващата се ниска избирателна активност и в зависимост от кампанията, е възможно сравнително малък брой гласове да променят съществено тази дистанция във всяка от двете посоки.

Към момента ПП-ДБ се ползват с подкрепата на най-мотивираните привърженици на двете формирования. Те биха могли да подобрят позициите си, ако съумеят да привлекат по-млади и по-слабо следящи текущата политика избиратели, които традиционно вземат решение дали и за кого да гласуват в последните дни на кампанията. Част от твърдите привърженици на ГЕРБ-СДС, най-вече жители на областните градове, все още не са намерили достатъчен стимул да отидат до урните на 2-ри април. От това как всяка от формациите се справи с тези предизвикателства ще зависи победителят във вота", коментира агенцията.

Макар и по-слаба, интрига е налице и за третата позиция. ДПС е с 13.2% подкрепа сред твърдо решилите да гласуват. В непосредствена близост до тях е Възраждане (11.3%). "Тя се откроява като една от малкото формации, мобилизирали подкрепа в периода между двата избора", твърди "Алфа рисърч".

БСП стартира кампанията със 7.4%. "Вътрешните противоречия отливат привърженици от столетницата, които се преориентират в различни посоки. Изтичането е най-вече към новосформираната коалиция "Левицата", но също към "Възраждане" и "Български възход", коментира "Алфа рисърч".

Три партии са относително близо до изборната бариера, но на старта на кампанията са все още под нея - "Български възход" с 3.8%, "Левицата" с 3.6% и ИТН с 3.2%.

 

ЕВЕНТУАЛНИТЕ КОАЛИЦИИ

"Евентуална широка коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е категорично подкрепена от едва 5% от пълнолетните българи, а още 28% я приемат за възможен компромис", анализира агенцията. Коалиция между първите две сили е нежелана от 50% от българите. По-склонни да я подкрепят са привържениците на ГЕРБ, докато мнозинството от тези на ПП-ДБ остават дистанцирани. Избирателите на ДПС, "Български възход", ИТН се отнасят по-скоро неутрално, а сред най-ярките противници на тази възможност са симпатизантите на БСП и "Възраждане".

Настоящото изследване е проведено в периода 21 – 27 февруари 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

 

Предизборните проучвания до момента:

ЗАЯВКА

Успоредно днес Ивайло Мирчев (ДБ - ПП) направи интересен коментар по повод евентуални бъдещи коалиции. Той заяви пред БНТ,  че ако спечелят изборите, ПП и ДБ няма да се коалират с ГЕРБ-СДС, но ще предложат реформистко правителство, което да може да бъде подкрепено от всички. "Включително от ГЕРБ-СДС", уточни Мирчев. Приоритетите на такъв кабинет щели да бъдат Еврозоната, Шенген, Плана за възстановяване и устойчивост, както и "най-важното", според Мирчев - конституционна реформа на прокуратурата.

Последвайте ни и в google news бутон