Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ предлага България да санкционира руски активи

Средствата да бъдат дадени на Украйна за възстановяване, гласи проектът на декларация в НС

24 Февр. 2024
Декларацията е подписана от депутатите от ПГ на ПП-ДБ и е внесена за разглеждане и гласуване в пленарната зала.
Илияна Димитрова
Декларацията е подписана от депутатите от ПГ на ПП-ДБ и е внесена за разглеждане и гласуване в пленарната зала.

Парламентарната група на коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) внесе декларация в Народното събрание за осъждане на продължаващата война на Русия срещу Украйна и политическите репресии на режима на Владимир Путин, които доведоха до смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални. Предложението включва и решения за ускорени реформи в секторите на сигурността и енергетиката в България с цел елиминиране на влиянието на Русия в страната.

Според предложението на ПП-ДБ българският парламент трябва да се солидаризира с Европейския парламент и да потвърди определението на Руската федерация като държава, подкрепяща тероризма. Освен това коалицията предлага да се приложи опитът на партньорите от ЕС за санкциониране на имущество и активи на Русия в България, като тези средства да бъдат използвани за възстановяване на Украйна след войната.

Предвидени са включително мерки за възстановяване на пълния контрол върху комплекс "Камчия" и други руски държавни и общински активи под юрисдикцията на България. В декларацията се залагат приоритети като: засилване на българските отбранителни способности; повишаване на заплащането на българските военнослужещи; подобряване на условията в българската армия; засилване на дейността на България в рамките на НАТО и инициативата "Три морета".

"В декларацията се предлага започване на работа по законодателни промени, създаващи инструменти за идентификация и ограничаване на пропагандни канали, свързани с Руската федерация, като в същото време осигурява свобода на независимите медии. Реформите трябва да гарантират, че българската информационна и медийна среда няма да бъде уязвима от пропагандното влияние от страна на Кремъл", пише още в документа.

Декларацията е подписана от депутатите от ПГ на ПП-ДБ и е внесена за разглеждане и гласуване в пленарната зала.

Последвайте ни и в google news бутон