Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пожарникари и полицаи излизат на протести срещу Бюджет 2022

Огнеборците искат по-високи заплати и оставане в структурата на МВР

13 Февр. 2022
БГНЕС архив

Протест в София на 19 февруари организира националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец". Причината са две - проектобюджетът на България за 2022 г. и готвените промени в структурата на МВР.

С публикация във "Фейсбук" късно снощи от "Огнеборец" съобщават, че решението е взето на заседание на управителния съвет на синдиката два дни по-рано. От една страна пожарникарите не са съгласни с текстовете в бюджета, които касаят перата "персонал" и "капиталови разходи". А от друга от УС на НСПС обосновава протеста с "неяснотата, генерирана от изказвания в медиите на политици, упражняващи се на тема реформи в МВР".

Още в края на януари от "Огнеборец" реагираха остро срещу касаещите ги текстове в Бюджет 2022, според които не се предвижда увеличение на възнагражденията на служителите в МВР. "Това само по себе си води до значително обедняване предвид галопиращата инфлация през 2021 г. и продължаващото ѝ покачване през 2022 г. За сметка на това пък са предвидени 9 млн. лв. - за карти за спорт за подобряване на физическата подготовка на служителите в МВР", изтъкнаха тогава от синдиката.

Също така от пожарникарите са против идеята на правителството за създаване на нова агенция, където да бъдат прехвърлени служителите на МВР в дирекциите "Противопожарна безопасност и защита на населението". Това на практика би означавало изваждането на огнеборците от структурата на вътрешното министерство - нещо, срещу което синдикатът е категорично против.

Планираният протест е насрочен за следващата събота на пл. "Независимост" в София - в центъра на т. нар. Триъгълник на властта между президентството, Министерския съвет и Народното събрание.

Същевременно от синдикалната федерация на служителите в МВР също обявиха, че ще протестират. Инициативите започват в сряда (16 февруари) на регионално ниво, а общият протест на този синдикат е следващата неделя (20 февруари).

В съобщение до медиите от федерацията посочват, че в предложения проектобюджет на страната не са отчетени: инфлацията, довела до ръст на цените; задълбочената диспропорция в заплащането в различни ведомства от сектор "Сигурност", довела до изоставане на служителите в МВР с 15 на сто; допълнителната натовареност на работещите в МВР с охраната на провеждани в държавата избори за представители в Народното събрание; засилващата се мигрантска криза, довела до увеличаване на ангажиментите на МВР по овладяването ѝ.

От синдиката са на мнение, че в предложения бюджет не е предвидено финансово обезпечение за изготвяне на функционален анализ на МВР в първите 6 месеца на управление, който да доведе до цялостна и нова визия за функциониране на ведомството.

Още по темата