Медия без
политическа реклама

Посланиците на ЕС смятат протестиращите за гарант за демокрацията

Мнението дипломатите са изразили на среща с президента Румен Радев

15 Юли 2020
Прессекретариат на президента

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България. Такова мнение са изразили посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария в България на среща с президента Румен Радев.

По думите им нашата страна има пълното право да бъде равноправен член на ЕС, а българските граждани – да имат достоен живот в общото европейско семейство, съобщава прессекретариатът на „Дондуков” 2.

„Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт”, казал е Радев на срещата.

Държавният глава е подчертал, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта. Според него са необходими промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността.

„Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната“, изъкнал е Румен Радев. И е съобщил, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават.

Още по темата