Медия без
политическа реклама

Поредно разрешение за застрояване разгневи жителите на "Люлин"

Бъдещата сграда ще се появи на ключово кръстовище във втори микрорайон

Живеещите в "Люлин" пуснаха допитване помежду си в социалните мрежи има ли микрорайон, в който в момента да не се строят нови жилищни и офис сгради.
Илияна Кирилова
Живеещите в "Люлин" пуснаха допитване помежду си в социалните мрежи има ли микрорайон, в който в момента да не се строят нови жилищни и офис сгради.

Поредната стартирала процедура за строеж на жилищен блок в столичния район "Люлин" предизвика недоволство и множество гневни коментари на живеещите в него. Главният архитект на София Здравко Здравков е издал на 1 ноември виза за проектиране на жилищна сграда с магазини, офиси и подземни гаражи в незастроено пространство на кръстовището на бул. "Добринова скала" и бул. "Царица Йоанна" в "Люлин"2. Новата кооперация може да е с височина до 28 метра, което означава 9 етажа, личи от публикуваните документи. Според информацията в агенцията по кадастъра теренът е с големина над 3 дка и 60% от него може да бъде застроен. Информацията сочи, че парцелът е "съсобственост", което може да означава, че общината има дял в него и въпреки това тя се е съгласила върху него да се вдигне поредният блок. Подробният устройствен план на имота е приет преди около година от Столичния общински съвет. Във визата пише, че бъдещият инвестиционен проект трябва да се съгласува с "Метрополитен", тъй като плановете на общината са в непосредствена близост да се построи една от двете бъдещи нови спирки на метрото в "Люлин".

Издадената от главния архитект виза вече бе публикувана във Фейсбук групите на "Люлин". Коментарите са, че това е поредният строеж, за който хората в района не са уведомени предварително и са поставени пред свършен факт. Хората смятат още, че новият блок ще влоши още повече средата за живот, ще увеличи задръстванията и ще отнеме поредното от все по-оредяващите зелени пространства в квартала. Люлинчани обръщат внимание, че в съседство на проектния вече се изгражда внушителен жилищен комплекс, който е собственост на бизнесмена, с чийто показания бе осъдена бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева. След новината за новата сграда в "Люлин" в кварталните социални групи бе пуснато допитване има ли микрорайон, в който в момента да не се строят нови блокове. Призивите на люлинчани са управляващите в София да спрат да уплътняват вече застроените комплекси и да помислят за изнасяне на новото строителството извън тях.

Преди да влезе в четвъртия си мандат, отиващият си кмет Йорданка Фандъкова нееднократно обещаваше да инициира преразглеждане на Общия устройствен план на София, който урежда в коя част на града какво може да се строи. След това обаче тя забрави за обещанията си, а от ГЕРБ започнаха да твърдят, че планът не трябва да се променя, защото това може да доведе до множество от съдебни дела. По време на приключващата кампания кандидатът на ГЕРБ Антов Хекимян също се обяви против преработката на ОУП. "Това ще е отваряне на кутията на Пандора. Жителите на София вече имат право да обжалват ОУП и при евентуално негова промяна се създават предпоставки за колективни дела. По-скоро може да се промени специалният закон за устройството на Столична община и чрез него да се пресекат опитите за презастрояване", коментира той. За разлика от Хекимян, достигналите до балотаж Васил Терзиев и Ваня Григорова бяха категорични, че планът на София трябва да преразгледа.        

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата