Quantcast

Медия без
политическа реклама

Поправката "Артекс" може да спаси още един небостъргач

Заради прокурорска проверка ДНСК и Столична община отказват информация за строежа на 113-метровата I Tower

Поправката "Артекс", която спаси небостъргача "Златен век" и бе в основата на подозренията за търговия с влияние в скандала "Апартаментгейт", може да спаси още една висока сграда в София - 113 метровата I Tower.

Миналата седмица Върховна административна прокуратура разпореди проверка на строителството след медийна публикация, че I Tower в центъра на столицата се строи при изтекло разрешително за строеж, а зад инвестицията стои хазартният бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения. Божков не фигурира никъде според официалните данни за собственост на инвеститора. Очаква се сградата на столичния площад "Македония" да приюти първия у нас петзвезден хотел на американската верига Мarriot.  

Прокуратурата не посочва в коя медия е публикацията, но в нея се твърди, че разрешителното за строеж на небостъргача е от 28.09.2012 година и би следвало да е изтекло след 5 години, защото няма данни да е презаверено. В информацията се изтъква още, че главният архитект на София Здравко Здравков на два пъти е дал разрешение за съществено изменение на инвестиционния проект - на 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. въпреки липсата на валидно разрешение за строеж.  

Проверка на "Сега" показа, че за обекта има издадени две разрешителни за строеж - номер 97 и 98, и двете с дата 28.09.2012 г. И за двете 5-годишният срок по правило изтича на 28.09.2017 г., но тук има две особености. Първо обектът е спиран заради открита археология, което вероятно удължава срокове. Второ, през февруари 2017 г. парламентът прие прословутата поправка "Артекс", свързана със съдбата на друг небостъргач - "Златен век". Според новите текстове срокът за действие на разрешението за строеж при сгради, втора категория, каквито са и небостъргачът "Златен век", и I Tower, се удължава на 10 години от започването на строителството. Както "Сега" писа, текстовете облагодетелстват не само "Златен век", но и всички заварени случаи. Това е принципното становище на МРРБ извън всички политически уверения, че няма придаване на обратна сила на закона. Със същото тълкуване излезе и Административният съд в София. 

Според източници на "Сега" няма данни разрешенията за строеж на I Tower да са презаверявани след 5-годишния срок, каквото изискване имаше при старата редакция на закона. Това обаче изобщо не е нужно, ако за тях важат новите срокове за валидност в ЗУТ от 10 години. Така прокуратурата ще падне в капана да се произнася по темата за кого важи поправката "Ареткс"- тълкуване, с което досега ДНСК отказва да се нагърби. Ако се приеме, че поправката "Артекс" не важи за I Tower и разрешението за строеж е изтекло, същото по аналогия трябва да важи и за "Златен век". Делото за небостъргача "Златен век" в Лозенец е напреднало - заседанието по него е насрочено в средата на юни.

ДНСК и Столична община отказват да дават каквито и да е обяснения за фактологията около I Tower с аргумента, че тече прокурорска проверка. Прокурорска проверка имаше и около "Златен век", но тогава, в разгара "Апартаментгейт", двете институции имаха съвсем различна тактика.

Любопитна подробност е, че това не е първият сигнал за разрешението за строеж на I Tower. Сходна информация през 2019 г. публикува и offnews, но тогава не последва незабавна проверка от страна на прокуратурата. 

 

ИНВЕСТИТОРЪТ

Разрешенията за строеж на I Tower са издадени на името на "Ай Ти Риъл Истейт" ООД, собственост по това време на три чуждестранни юридически лица. Проектът през 2016 г. е поет от "Айтауър Дивелъпмънт" ЕАД, собственост на италианската "Финвис". Имотът на площад "Македония" е апортиран като непарична вноска. Като действителен собственик на компанията в момента е посочен Виторио Гори, а лице за контакт е Христина Кирчева. Компанията отрича да има каквато и да е връзка с Божков и проблеми с валидност на документите. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?