Медия без
политическа реклама

Поне 40 аварии бавят допълнително БДЖ

Три влака със 130 пътници стоят от часове блокирани на гара Завет

26 Ноем. 2023Обновена
Релсите на гара Аврамово са затрупани с близо 50 см сняг.
БГНЕС
Релсите на гара Аврамово са затрупани с близо 50 см сняг.

Железопътната мрежа на България е затормозена от бедственото зимно положение в повечето райони на страната и това предизвиква допълнителни закъснения в разписанията на БДЖ. Десетки влакове дори не могат да потеглят от най-големите гари в страната.

Моментната справка на сайта на жп компанията показва, че най-големи са отклоненията във Варна, където има композиции, чакащи за заминаване по близо 10 часа. На централната гара в София закъсненията варират от 15 минути до 2 часа.

Три влака, превозващи 130 пътници, сред които и деца, стоят блокирани от часове на гара Завет заради лошото време, сигнализира bTV. Става въпрос за двата бързи влака София - Варна и пътническия влак от Карнобат за Варна.

Причината е скъсана контактна мрежа върху товарен влак. Влакът е спрял да се движи още към 4:40 ч. сутринта. На място е бил изпратен дизелов локомотив, който да се опита да освободи и изтегли товарния влак, но по пътя има паднали и много дървета, както и провиснали кабели.

На място е изпратена специализирана техника, която да ремонтира контактната мрежа. Едва тогава локомотивът ще може да изтегли влака.

В момента властите се опитват да организират три автобуса от Карнобат, с които да бъдат извозени пътниците от блокираните влакове. Проблемът е, че Ришкият проход е затворен и е нужен алтернативен маршрут.

 

МЕРКИ И ДЕЙСТВИЯ

Всички екипи на национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) работят на терен за отстраняване авариите по жп мрежата, предизвикани от обилния снеговалеж и силен вятър, съобщиха от компанията. Движението на влаковете в страната се осъществява в условията на усложнена зимна обстановка, уточниха от там.

По разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков от петък в НКЖИ е създадена организация за действие при усложнени зимни условия, като са мобилизирани всички екипи и техника. Основните проблеми по жп мрежата са причинени от паднали дървета и далекопроводи върху железния път и контактната мрежа.

От 00:00 ч. на 26 ноември всички екипи и налична техника работят в проблемните участъци за своевременно отстраняване на проблемите и осигуряване на движението на влаковете. Вече са отстранени над 30 големи аварии.

Към момента е прекъснато движението на влаковете и се работи за неговото възстановяване в следните участъци:

∙ Славяново – Търговище – паднали дървета и клони;

∙ Свищов – Левски – паднали дървета и клони;

∙ Смядово – Комунари – паднали дървета;

∙ Дъбово – Тулово, път 2 – паднало дърво;

∙ Дъскотна – Люляково – скъсана контактна мрежа на 13 междустълбия;

∙ Царева ливада – Трявна - паднали дървета и клони;

∙ Борово – Иваново – паднали дървета и клони;

∙ Дряново – Дебелец;

∙ Перник разпределителна – Разменна – паднали дървета и клони;

∙ Ветово – Сеново;

∙ Самуил – Силистра – работи снегорин за разчистване на пътя.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БДЖ, НКЖИ

Още по темата