Quantcast
Политолог: И Борисов, и Радев задълбочават кризата | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Политолог: И Борисов, и Радев задълбочават кризата

Нямаме нужда от нова Конституция, нито от Велико народно събрание, смята Огнян Минчев
3 878
 Снимка: БГНЕС

"Ако премиерът Бойко Борисов е в криза и хвърля на масата абсурдни предложения за Велико народно събрание и нова Конституция, неговият опонент в лицето на президента Румен Радев - също е в криза, тъй като той е енигма. Не споменава нищо за това кой е, каква позиция има и каква политика смята да води". Така политологът доц. Огнян Минчев коментира пред БНР политическата криза и протестите, които продължават вече почти два месеца, а основните искания са оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Според Минчев кризата "ще продължи, ще се задълбочава и ще придобива нови измерения".

"Призивът на Радев да се саморазпусне парламентът би имал някаква легитимност, ако той излезе и заедно с този призив каже не само, че е готов да предложи служебно правителство, но и да каже, че има политическа позиция, която включва това, това и това. Да каже: "Смятам да предложа такъв екип, такъв премиер, такива акценти". Ние нищо не знаем за президента Радев и политическите му позиции, освен поредица от слухове за афинитета му към Кремъл и към някои неприемливи акции на Кремъл - като анексията на Крим", посочи МинчевСпоред него липсата на откритост задълбочава кризата.

Политологът изрази любопитство дали в началото на септември ще има нова енергия на протестите срещу правителството и главния прокурор. Според него в началото на септември протестите ще започнат с нова сила, подобно на 2013 г. Тогава обаче ДПС, което свали подкрепа от правителството, на практика доведе до оставката на премиера Орешарски, припомни той.

"Дали биха могли да оцелеят и да бъдат прехвърлени и върху сфери, в които сега няма протести - като социалната сфера. Това е нещото, което би могло да осигури по-мащабен успех на тези протести, но дали ще се случи това, не се наемам да твърдя". По думите му 2-ри септември, когато започва работата Народното събрание и организаторите на протестите готвят голям национален митинг, ще бъде важна дата.

"Обявеният конституционен проект като качество е изключително неадекватен. Фактът, че в условие на обществена криза и обществено разделение се предлага нова Конституция и се прави предложение за Велико народно събрание, е опасен, защото ще има по-нататъшно антагонизиране и развитие на политическата криза в страната", каза Минчев. 

По думите му България няма нужда от подобна нова конституция. "Последното нещо, от което страната има нужда сега, са ВНС и нова Конституция", посочи той.

Минчев прогнозира, че няма да бъде трудно да се съберат 120 подписа на народни представители, за да стартира процедурата, свързана с обсъждането на предложението за нова Конституция и на ВНС. 

46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов обеща сътрудничество на САЩ за 5G

19.10.2020

4338 31
Полицията в Париж претърси домовете на ислямски радикали

19.10.2020

Обновена

2336 20
Продължават безпрецедентните протести в Тайланд

19.10.2020

329

Коментари

Страници

Billy-Joe Winchester

Какъв политолог е тази мишка?

Billy-Joe Winchester

Шефе, аз никога не съм твърдял, че съм политолог. Иначе специалността ми е да надушвам некадърници на скришна копаня и те уверявам, че съм много голям експерт по нея!

ivan4o.I

Бият се двама комунисти: Радев - член на БКП от 1985, в друга партия не е преминал и ББ, който още си къта партийния билет. Но така продължава комунистическото управление 45 + 30 (с малки прекъсвания) = 75 години! Нещастна Б-я, останахме най-бедните в ЕС.

JRoger

Синята пъпка не прощава - чугунира мозъка - за всичкото възможно време, щото е "наше". 🐑💨

Хапни банан и се съсредоточи върху Марийка и фондацията й "Втора победа". 🤪

PlaNed
снимка на PlaNed

Третия комунист ги анализира! 💨

Карапетров

И кога са тези прекъсвания?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Не споменава нищо за това кой е, каква позиция има и каква политика смята да води".

 

Той "позицията" си я изразява постоянно и не е длъжен да обявява "политика", защото тя е ясна - провеждане на предсрочни избори. Да не би някой да очаква ще Радев ще повиши пенсиите?

Neymar

Абсолютно - ква политика, кви пет лева да очакваме от Радев - просто трябва да направи едни честни избори и това е. И все пак имаме прогрес - Минчев спря да шикалкави и ясно каза, че ВНС е вредна и опасна идея.

JRoger

Я, обратно в дупката! Умен, но зависим. Защо не се върне Огнянчо към британския лейбъризъм? Поне няма да изглежда толкова жалък. 💩

emona1

В нормативната уредба,ясно е казано какви са целите на едно служебно правителство. Там за политика и реформи не пише.А и за 2 месеца политика не се прави.

Кара Колю

"Не споменава нищо за това кой е, каква позиция има и каква политика смята да води"

А бе, знае той каква "политика" му се иска, но също така знае, че отвори ли си устата, ще изгори, за да свети др. Ниновная... 

Затова си наляга политическите парцали...😁

ИлияНиколов

"В нормативната уредба,ясно е казано какви са целите на едно служебно правителство."

 

Не е точно така. Има Решение № 20 от 23.XII.1992 г. на КС на РБ по конст. д. № 30/92 г. на КС, в което наред с другото пише и следното:

"Не е възможно обаче чрез тълкуване на Конституцията да се изброят правомощията на служебното правителство. Не е възможно задължително определяне на тези правомощия чрез отделен закон. Всъщност такова изброяване не е предвидено в Конституцията за правомощията на Министерския съвет въобще. Чрез използването на т. нар. обща клауза в чл. 105, ал. 1 е отбелязано, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите. Служебното правителство в рамките на тази обща компетентност, предоставена на Министерския съвет, е оправомощено да решава текущите въпроси на вътрешната и външната политика. Извън отбелязания "безспорен" случай на недопустимост на определено действие от гледище на Конституцията не може да се обоснове противоречие с Конституцията на което и да е действие от кръга на компетентността на Министерския съвет. Следователно то има всички правомощия, които в глава пета от Конституцията се предоставят на Министерския съвет."

 

emona1

Не,служебното правителство се назначава с една ЕДИНСТВЕНА цел да проведе законни и честни пар.избори.До сформиране на НС,което да избере МС .Разбира се то е и МС,защото предишното е продало оставка. То просто текущо управлява държавата до идването на новото правителство.

Пряко
снимка на Пряко

..."е продало"-Прав сте-така ще е,грешката е вярна!💰

Никса

 В Конституцията НЯМА процедура за “саморазпускане на НС”, ИМА друга:
Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

Минувача
снимка на Минувача

Радев е по-силен в момента. Водач е на протестиращите, направлява блокадите, подкрепя недоволните от всичко, обещава ако той управлява да спират кражбите. 

С юмрук срещу народа, ще поведе хиляди, маса народ, за пълна победа на новото задкулисие.

Звън®
снимка на Звън®

Огнянчо е твърде симпатичен политолог. Възпитан, интелигентен, очилат, костюмиран, мъдро хортува, застуди ли и бомбе слага върху учената си глава. Хубав човек, помага на жена си: боклука изхвърля, прането простира, тъщата уважава. Дано се множат политолозите като Огнянчо! Все пак трябва да споменем три негови недостатъка, носещи белези от 18 степенната скала на човешкото несъвършенство: не може да играе шах, лесно се напива и всичките прогнози дето майстори и за чеп за зеле не стават.

Epikur

 Разсмя ме този коментар. Не толкова с написаното, колкото с нещо друго. Пътувах с кола със съпругата си и случайно пуснах "Хоризонт". Този беше започнал дърдоренето, заслушах се, а съпругата ми която е крайно аполитична, все пак запита: кой е този който говори така неясно и усуква нещата без да каже нещо категорично? - Не знам, отговорих, прилича по гласа на един дебел всезнайко-политолог, който все дърдори, но нищо реално не излиза след думите му. Казва се Огнян Минчев, ама не съм сигурен. Няма да сменям "Хоризонт", да  изчакаме, може да кажат накрая. Накрая водещата наистина каза че е разговаряла с Минчев и се разсмяхме от попадението. Ето че колегата казва същото, поздравявам го за това,, но все пак първенство в определението на Минчев е наше.

радо_сарбов

👍

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Не,служебното правителство се назначава с една ЕДИНСТВЕНА цел да проведе законни и честни пар.избори.

 

Да, това му е задачата, но влезе ли в правомощията си, за периода на изборите може да прави всичко, каквото прави всеки МС. То управлява държавата с всички правомощия.

emona1

Ми аз това и написах,че е нормален МС.Управлява текущите вътрешни и външни политики до следващото.

nobody2

радев е пределно ясен:

- оставка на борисов, правителството и гешев;

- разпускане на онова нещо събрание, което се води народно;

- служебен кабинет;

- избори с машинно гласуване;

и целта я изрече:

- за да бъдат изхвърлени мутрите от управлението и прокуратурата;

 

ако тоз умник смята, че това е нищо - значи е политолог толкова, колкото е и трамвайна мотриса. а простоватите намеци за външната политика мое да си ги прибере откъдето ги е извадил.

Калпазанче

Тоя е изперкал от жегата напоследък. Привиждат му се неясноти в позицията на Радав, която е очеизвадна за приятели и врагове. Мутри вън! Липсващата перспектива на политолога се крие в Конституцията и закона които са недвусмислени: Служебен кабинет и избори. Едва след оставката, не по рано, но на тоя боклук му се изка да знае състава на кабинета, без да са налице полтпредпоставките за това. Докато за Младенов и за Борисов съобщи след много отрицателни заклинания, че при тях имало "прозрачност"!?!? Боже, увисна ми чейнето. Да има яснота- кражба до последно!

Оставка на Б.Х. и цялата му шайка, барабар с инструменвта Му!

emona1

Не знам какви психотропни вещества взимаш, ама не те правят умен а напротив.Я ако можеш прочети брътвежа си,ако трябва няколко пъти и си го разшифровай.

emona1

Време е да се запознаеш със себе си.Очевидно ,получаваш сигнали от космоса .

PlaNed
снимка на PlaNed

Не подценявайвайте гл. асистент по "Научен комунизъм" Огнян Минчев!

Винаги, когато анализира комунисти, му вярвам! Все пак само от това разбира!

emona1

Не може да се отрече,че е доста широко скроен човек.Забелязал съм че когато е в студио го поставят в специални подсилени кресла за 3ма. И е в полелегнало положение.Един български Джаба .

Kihote

100% ITCANBEDONE

noooo1

 

Като става въпрос за Огнян Минчев, винаги си спомням едно негово интервю.

---------------------------

-    10 ноември къде Ви свари? След посещението в Полша вероятно сте имал вече някакви нагласи, че нещата вървят към нещо различно?
-    След Полша завърших социология през 1981-ва и единствената възможност да остана в София беше да кандидатствам за асистентско място в Университета. Единствените две, „спуснати“ тогава, бяха в Катедрата по научен комунизъм. Размислях дали да направя или не този компромис. Реших, че ще го направя, защото това беше единствената възможност да участвам все пак в една академична общност и в академичния живот. Алтернативата беше да стана заводски социолог във Варна или другаде. И до днес ми натякват, че съм бил преподавател по научен комунизъм. Единственото, което мога да отговоря е, че нямаше научен капитализъм тогава. (Смее се)
Разбира се, не ми беше особено приятно да повтарям глупостите в тяхната ортодоксална форма, та винаги съм ги преподавал в различни форми. Бил съм конформист, адаптирал съм се към ситуацията - това е вън от съмнение. Но мисля, че всички мои студенти, с ръка на сърцето, ще кажат, че не са чули от мен това, което трябваше да им сервират нормалните идеологически работници.

----------------

Даже му е смешно, като говори за "спуснатите" бройки. Интересно, как ли се е уредил и то в една мечтана бройка по това време?

Кайзер Сoзе

Аналлизаторът тотално греши. Това не е позиционна война- за целта ти трябва тотална мобилизация на изравнени сили натикани в окопите без възможност за пробив. В случаят имаме партизански акции. Серия от рейдове с предимно пропаганден ефект. Ботка не за територия, овладяване на комуникации и разстройване на логистика, не за разбиване на живата сила на противника, а "битка за сърцата и умовете" на селяните. От мен да мине-постаграрите в милата ни мамковина.

На този етап протестът постига целите. Получава пасивна подкрепа.

Тезата е ясна-гербавите не стават.

 

За политики се говори след победата. На този етап целта е от аполитичната камарила свояща мамковината като бащиния да се изрита и върнем към модерността и да се върне политиката в управлението на Държавата. По това има консенсус межди леви,десни и жентристи извън усвояващите. Какви ще са политиките е въпрос на бъдеща политическа надпревара.

Инак горният аналлиз е калинкоандроловщина в панталони.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш