Медия без
политическа реклама

Полицаят, който рани младеж, имал 20 награди от МВР

08 Юни 2024
Старши комисар Илков не знае защо полицаят е използвал оръжие
БГНЕС
Старши комисар Илков не знае защо полицаят е използвал оръжие

"Полицаят, който рани 19-годишен младеж в Плевен при пътна проверка, има над 20-годишен стаж в системата на МВР и над 20 награди", съобщи старши комисар Атанас Илков, директор на Главна дирекция на националната полиция, пред Нова тв.

"Полицаят е произвел изстрелите с личното си оръжие. Общо четирима служители на реда са били в необозначения автомобил, засякъл се с колата, в която пътували петима млади мъже. Версиите на двете страни се различават, но е ясно едно - до инцидента се е стигнало след засичане на двете коли. Хубавото е, че момчето е живо и е извън опасност за живота", коментира старши комисар Илков. Висшият полицай не направи коментар на неправомерните действия на подчинения си, докато министърът на вътрешните работи вчера заяви, че действията на плевенският полицай са безобразие. 

Илков заяви, че не е чел обясненията на полицая и не знае защо е използвал оръжието си.  „По данни на служителя той слиза и се представя, но момчетата казват, че не са възприели неговите разпрореждания и указания. Колата е била цивилна, той не е бил с униформа, но по негови думи е показал служебната си карта. В този ден е бил на работа, но това не му дава право да извършва действия, които са в хипотезите на превишаване на полицейските правомощия”, каза още  ст. комисар Илков.

Оръжието на полицая е негово собствено и законно притежавано, а в хода на проверката ще стане ясно дали и на останалите трима служители на реда ще се търси отговорност, каза още старши комисар Илков, който не смята за пропуск на МВР, че провинилият се служител не е арестуван. 

Случаят стана известен от съобщение на прокуратурата, докато МВР дълго премълчаваше какво е станало през нощта в сряда срещу четвъртък. 

В прокуратурата е започнато разследване за причинена телесна повреда чрез произвеждане на изстрел от полицейски служител в Плевен. Животът на младежа бе спасен след 4-часова операция. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Плевен, стрелба, полицай

Още по темата