Quantcast
Полицаи излязоха на нов национален протест за по-високи заплати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Полицаи излязоха на нов национален протест за по-високи заплати

Инициатива "Системата ни убива" организира контраакция
Обновена
1 868
 Илияна Кирилова

Полицаи и пожарникари се събраха на втори национален протест пред новата сграда на Народното събрание заради липсата на разбирателство между ръководството на вътрешното министерство и синдикатите за 30-процентно увеличение на заплатите им. Полицаите смятат, че те също са на първа линия в борбата с коронавируса, но това не се забелязва от управляващите, разказва БНР.

Лидерът на Синдикалната федерация на служителите в МВР, която организира протеста, Валентин Попов заяви, че дадените до момента 15 % увеличение могат да послужат като добра основа за преговори, но не и за нещо повече. От СФСМВР са категорични, че ще инициират и други, различни по форма и вид, протестни прояви. 

Днешният протест започна с химна на Република България и с призива всички да сложат маските си според изискванията заради пандемията от Ковид-19. Последва  едноминутно мълчание загиналите по време на изпълнението на служебния си дълг. 

Предишната национална протестна акция на служителите на реда беше на 8 ноември пред сградата на МВР.

Само преди ден, ръководството на МВР пусна за обществено обсъждане проект за промени в Наредба № 8121з-919 от 2017 г. за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи.

На пл. "Народно събрание" се събраха хора и за контрапротест срещу полицейската демонстрация с искане за увеличение на заплатите. Контраакцията е организирана от националната инициатива "Системата ни убива" и протестиращи срещу властта, съобщава БНР. 

"Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила, продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест", се казва в съобщение на инициативата "Системата ни убива" до медиите. Според организаторите полицаите се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата. Съжаляваме за единиците достойни полицаи в техните редици, но смятаме, че тяхното мълчание е съучастие за прогнилата им система, се посочва още в съобщението. Към тях се присъединяват представители на т. нар. Орлов град и на палатковите лагери при Президентството и Софийския университет.

Двата протеста се оказаха за кратко разделени от полицейски кордон, като от "Системата ни убива" се опитаха да заглушат исканията на полицаите със своите искания:

"Смятаме, че е по-важно да поискат реформа преди парите. Не че нямат нужда от увеличение на заплатите. Тяхната система не е по-малко прогнила от нашата - социалната". Участниците в контрапротеста добавиха и искането си за оставка на управляващите. До напрежение не се стигна. 


 

 

Още

На сбогуване Борисов удари последен шамар на Народното събрание

15.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

39379
Съдът отмени забраната на МВР за мъжкото хоро в Калофер

15.04.2021

887
"Има такъв народ" поиска връщането в старата сграда на НС

13.04.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

6767