Медия без
политическа реклама

Петьо Петров-Еврото е обявен за издирване от МВР

Демерджиев: Убийството на Къро не е извършено от българска група, но е важно кой я е ангажирал

30 Май 2023Обновена
Полицейският микробус, паркиран пред заведението в "Драгалевци".
БНТ
Полицейският микробус, паркиран пред заведението в "Драгалевци".

Петьо Петров, известен и като Пепи Еврото е обявен за издирване, обявиха пред "Сега" източници от МВР. Познатият покрай случая "Осемте джуджета" бивш следовател е бил потърсен в ресторант, офис и в дома си и не е бил открит. Той е търсен от прокуратурата, но по дело, което не  е свързано точно с "Осемтте джуджета".

Часове по-рано Нова тв съобщи за провеждане на мащабна полицейска акция в София. По информация на медията, късно вечерта в понеделник екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма и на прокуратурата са влезли в известен столичен ресторант. Пред заведението в кв. "Драгалевци" имаше часове наред засилено полицейско присъствие и тази сутрин, като имотът остава блокиран.

Според предварителните данни по разпореждане на Софийската районна прокуратура са извършени процесуални действия по повод две лица - известни бизнесмени. От прокуратурата и до момента няма официална информация.

"Сега" научи, че става въпрос за Размиг Чакърян-Ами, чиято фирма "Интерпред Еврологистик" извършваше санитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", и Петьо Петров - Пепи Еврото, бивш следовател, познат покрай случая "Осемте джуджета".

Според БНТ Пепи Еврото е избягал от мястото, като под ресторанта са открити множество подземни изходи. В близост се е намирал и неговият офис.

По неофициална информация операцията е свързана и с извършеното преди дни в РЮА убийство на Красимир Каменов-Къро.

Във вторник сутрин управителят на заведението потвърди за акцията, но посочи, че в ресторанта му не е влизала полиция. Към имота обаче има множество входове и изходи, включително и за коли.

Няма задържани при операцията, обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той обаче отказа каквито и да е подробности за акцията.

"Под надзора на Софийска районна прокуратура, изпълнявайки тяхното постановление, бяха извършени процесуално-следствени действия на няколко адреса. Няма да коментирам относно самите процесуално-следствени действия, нито лицата, спрямо които са извършени те", каза Тодоров.

Мащабна спецакция в София

Убийството на Красимир Каменов - Къро не е извършено от българска престъпна група. Това обяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Ако могат да се правят някакви изводи към момента при изключително суровия доказателствен материал, е, че това не е дело на българска група, но кой е ангажирал тази група, е важният въпрос", каза министърът. 

Претърсванията от тази сутрин, в това число и в столичен ресторант, имат връзка с убийството на Красимир Каменов - Къро. Демерджиев потвърди, че собственикът на ресторанта - лице с прякор Ами, е бил в конфликт с убития в Южна Африка Каменов:

"Има такива данни, има данни за конфликт между Красимир Каменов-Къро и въпросния господин, чийто прякор вие споменахте".
 
Демерджиев потвърди, че в извършваната проверка се споменава и името на Петър Петров, популярен с прякора Петьо Еврото:

"Редно е да се обърнете към прокуратурата за тази информация. Доколкото имам информация от мои служители, са част от имената, които споменават при извършването на тези проверки".

Преди четири дни лично  Демерджиев обяви, че със заповед на главния секретар на МВР е започнала специална операция в цялата страна срещу представители на престъпния свят, които са способни на престъпления като убийството на Къро.

МВР е предприело действия по официални канали да придобие цялата информация по случая с разстрела. "Имаме уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да се запознае с разследването", добави тогава Демерджиев. Той припомни, че през 2018 г. в РЮА е имало сходно убийство на български гражданин и неговата съпруга. Изяснява се дали има връзка между двете престъпления.

Министърът намекна още, че убитият Къро е бил общ враг на "политици и магистрати, които сега воюват". "Тези хора дължат обяснение как и защо се стигна до убийството на този човек. Ясно е за кого говоря", посочи Демерджиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата