Медия без
политическа реклама

Петков: Озверели политици заблуждават обществото за катастрофата

Ужасна медийна спекулация е, че е имало инструкции да се бърза, казва съпредседателят на ПП-ДБ.

18 Май 2024Обновена
Знам, че е предизборна кампания, и много политици са абсолютно озверели, но истината трябва да се казва, заявява бившият премиер.
Илиана Димитрова
Знам, че е предизборна кампания, и много политици са абсолютно озверели, но истината трябва да се казва, заявява бившият премиер.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков даде допълнителни подробности за катастрофа, в която участва колата на НСО, с която се придвижва, и заяви, че инцидентът се използва с политически цели, за да се правят неверни внушения за него.

"Прочетох в последните дни ужасни спекулации и виждам, че за много хора няма граници на човешкото - всичко се използва за кални политически внушения. Няма да им отговарям, но е важно обществото да знае няколко факта, за да не го заблуждават озверели политици, за които очевидно граници няма", започва Петков в публикация във Фейсбук.

Той разказва, че охраната му от НСО е била свалена през януари 2023 г. Впоследствие обаче такава му е назначена отново заради постъпила в МВР информация за директна заплаха за живота му. Решението за това е било взето от междуведомствена комисия, в която участват вътрешното министерство и другите служби.

"Знам, че заради промяната на нашата България, за която се боря, си навличам и много недоброжелатели. Моето семейство също е наясно с рисковете, които поемам. След този сигнал за заплаха се възложи и постоянно полицейско присъствие пред дома ми. Така че тази охрана въобще не е “придобивка” от властта и не пожелавам на никого поради такава причина да му се назначава охрана. Не се правя на герой, просто спекулациите по тази тема бяха ужасяващи и искам хората да знаят истината", обяснява десният политик.

За случилото се той разказва, че по време на инцидента е седял на задната седалка отдясно, каквото е задължителното му място за сядане по протокол. Катастрофата става докато води конферентен разговор с екипа му. Петков отрича обвиненията срещу него, че колата е бързала за предизборно мероприятие. "Нито сме бързали за нещо, нито е имало инструкции да се бърза - поредни ужасни медийни спекулации", твърди бившият премиер.

Петков опровергава и друга информация, появила се в публичното пространство – че е претърпял друга катастрофа през 2021 г., която е била „покрита“ от тогавашния шеф на МВР Бойко Рашков. "Ужас - лъжа след лъжа. През януари 2020 г., много преди да вляза в политиката, в София, аз бях в позицията да отнема предимство на кръстовище, и минаващата кола ме удари в предната броня и я свали. Нито е имало пострадали, нито е било свързано с мен като политик и най-малкото някой ме е "покривал" за каквото и да било", обяснява съпредседателят на ПП-ДБ.

Петков казва, че поддържа връзка с лекарите на ранената в катастрофата жена. "Засега положението й е стабилно и всички се надяваме с Божията помощ, тя да продължава да се подобрява. Ще продължа всеки ден да следя състоянието й и, каквото зависи от мен, ще го направя, за да помогна", посочва бившият премиер.

"Знам, че е предизборна кампания, и много политици са абсолютно озверели, но истината трябва да се казва и даже критиките на база истина са много по-съдържателни, отколкото мръсни кални удари на база лъжа. Аз видях как си отиде един човешки живот и колко сме крехки всички, и знам, че трябва да сме по-смирени", завършва той.

 

Справка от МВР

И двамата водачи в катастрофата са имали провинения назад в годините, съобщи полицейският комисар Мария Ботева пред Нова ТВ. Нарушенията обаче са били такива, които не влияят на безопасността на движението - например, неправилно паркиране. Шофьорът на НСО е глобяван и за превишена скорост. "Пренебрежимо ниски превишения на скоростта. Общо 4 регистрирани такива", уточни Ботева.

Все още се чакат резултатите от тестовете за алкохол и наркотици. Проби са взети и от шофьора на НСО, и от тялото на загиналия мъж, който е карал другия автомобил.

По отношение на знака "Стоп", за който имаше информация, че шофьорът не е видял, Ботева казва, че според първоначалния оглед знакът е поставен на правилното място.

Всички автомобили на НСО имат необходимите документи, преминават годишен технически преглед, посочи комисарят.

Ключови думи:

Кирил Петков

Още по темата