Медия без
политическа реклама

Пеевски се изживява като главен данъчен благодетел

Асен Василев отрече, че е съгласен ДДС за ресторантите да падне на 9%

29 Септ. 2023Обновена
Делян Пеевски
Илияна Димитрова
Делян Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски изпревари Бойко Борисов, Делян Добрев и Асен Василев в надпреварата кой първи да съобщи, че ДДС за ресторантите се запазва и донос-бонус отпада.

Пеевски, който се изживява като главен благодетел и се впуска да решава проблемите на всички протестиращи - зърнари, миньори и пр., изглежда се е застъпил и за ресторантьорите, осигурявайки им удължаване на ниската ставката ДДС.

На днешната му среща с финансовия министър Асен Василев, на която е присъствал и Бойко Борисов, са били обсъдени не само исканията на протестиращите миньори.

“Много добър разговор направихме с Борисов, Делян Добрев и Асен Василев", похвали се Пеевски пред журналисти.

И уточни, че финансовият министър се е съгласил 9% ДДС за ресторантьорите да остане и догодина, както и да отпадне предложението за 10% бонус при докладвани пред НАП данъчни нарушения.

"Очаква се финансовият министър да направи среща с ресторантьорския бизнес за изсветляване на сектора. Няма проблем и по бюджета, всичко ще бъде наред", добави Пеевски.

 

КОНТРА

След заседанието на правителството обаче финансовият министър Асен Василев отрече да се е съгласявал за оставяне на 9-процентната ставка на ДДС за ресторантския бизнес.

"Министерство на финансите към момента е публикувало данъчните закони с 20-процентна ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени. Ставката няма да бъде променена на 9% - заяви Василев. - Водим разговори с представители на бранша за изсветляване. Тези разговори са в няколко посоки. Те сложиха 7-8 предложения на масата. Чакаме ги писмено. Едно от тях е да се вдигнат минималните осигурителни прагове по професии в сектор "ресторантьорство и хотелиерство", като най-ниският е за 1000 лева, а не да се осигуряват на минимална работна заплата. Друго е всяко заведение да има ПОС терминал и да има глоба, ако нямат терминал. Трето предложение е да не се плаща сметката, ако не бъде издаден фискален бон. Четвърто предложение, което обсъждахме, е да не могат да се осигуряват служители на по-малък пълен работен ден, освен ако нямат втора работа или други доходи. Нека да видим как този пакет изглежда. Ще го насмятаме, ще видим какви са приходите в бюджета от този пакет от изсветляващи мерки и ако те са по-големи от възстановяването на ставката, тогава можем да имаме разговор за това дали ставката да остане на 9% трайно. Към момента не сме получили такива предложения, така че мнението на Министерството на финансите е, че ставката, за момента поне, трябва да остане на 20%".

Последвайте ни и в google news бутон