Медия без
политическа реклама

Пеевски и Борисов се разминаха кой да отиде на срещата на НАТО

След отказа на НС да реши казуса, във Вашингтон отиват и Радев, и Главчев

21 Юни 2024Обновена
Димитър Главчев се допита до НС кой да отиде във Вашингтон - той или президентът. Ще заминат и двамата
EPA/BGNES
Димитър Главчев се допита до НС кой да отиде във Вашингтон - той или президентът. Ще заминат и двамата

Възникналият казус кой да представя България на срещата на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли се превърна в препъни камък за служебния премиер, президента и парламента, включително за Бойко Борисов и Делян Пеевски. Накрая получи привидно Соломоновско решение с неясни последствия. 

Служебният премиер Димитър Главчев трябваше сам да реши той или президентът Румен Радев да отиде на срещата на върха на НАТО. Крайният срок за регистрация изтича утре. След разправии в парламента правителствената информационна служба съобщи, че в САЩ ще заминат и премиерът, и президентът. Формално и двамата имат покани за форума, но досега не се е случвало едновременно и премиерът, и президентът да присъстват. Особено в настоящата ситуация, в която президентът Радев открито застъпва проруска позиция. Преди 10 дни премиерът Главчев беше в Берлин на международната среща за възстановяване на Украйна, на която потвърди позицията на правителството да подкрепя Украйна с оръжие и боеприпаси. По същото време Радев беше в Рига на срещата на Б9, на която не се стигна до обща декларация за Украйна и заради българския президент, който е за т.нар. мирно решаване на конфликта, което изцяло се покрива с руската позиция. Тезата на Русия е, че докато бомбардира Украйна, тя няма право да се отбранява. 

"Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване", напомнят от МС. 

"Спорът кой да отиде във Вашингтон е пиар упражнение. На масата има само един стол и който седи там, той ръководи делегацията. Останалите седят зад ръководителя на делегацията. На стола вероятно ще седи Радев", заяви бившият военен министър Тодор Тагарев по бТВ. 

Вчера МС се обърна към парламента да реши кой да отиде на събитието. Темата е била обсъдена на днешния председателски съвет, но в крайна сметка Народното събрание върна топката обратно на премиера, защото партиите не са стигнали до консенсус. 

Служебният премиер Димитър Главчев е на път да създаде прецедент с питане до Народното събрание той или президентът Румен Радев да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 10 юли.

Интересно, че действащите досега в траен тандем Делян Пеевски и Бойко Борисов се разминаха. Първият настоя да замине Димитър Главчев, а вторият - Румен Радев. 

Във Фейсбук съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че "на срещата на върха на НАТО да отиде Главчев, за да няма риск Радев да сее проруска пропаганда''.

Според Пеевски, страната ни трябва да бъде представлявана от български представител с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното правото на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия. Пеевски настоява  Министерски съвет да вземе решение премиерът да ръководи българската делегация на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон. 

"Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели", пише в позицията на Пеевски. На срещата на НАТО в София през май президентът не се яви, намери си друга работа. 

Пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов каза, че президентът Румен Радев трябва да отиде на срещата в НАТО и да отстои  вече готова позиция. Така се случвало, когато ГЕРБ управлявали, обясни герберският лидер.

Според бившия премиер и настоящ депутат от ПП-ДБ Николай Денков  България трябва да бъде представена от министър-председателя. ''Позицията на ПП-ДБ е напълно ясна – България трябва да има последователна външна политика, която по Конституция се води от Министерския съвет, и съответно Министерският съвет трябва да вземе решение кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон'', заяви Денков. И добави, че според него мнозинството в Народното събрание досега ясно е показвало, че трябва да се спазва проевропейската посока, която трябва да отговаря и на интересите на България.

Според председателя на ПГ на БСП Борислав Гуцанов е по-добре да отиде президентът, "защото е безспорно по-легитимен". Това също е любопитен завой, предвид подчертано враждебното отношение на БСП към Радев по времето на Корнелия Нинова. 

"Величие" подкрепи позицията на Пеевски, а "Възраждане" застана зад президента. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата