Медия без
политическа реклама

Изборът на председател на НС претърпя пълен крах

Утре всичко започва отначало, със също толкова малки шансове за успех

Съперниците Никола Минчев (вляво) и Росен Желязков обсъждат ситуацията.
БГНЕС
Съперниците Никола Минчев (вляво) и Росен Желязков обсъждат ситуацията.

Безпрецедентен провал на българския парламентаризъм беляза първия работен ден на новото 48-о Народно събрание. След 6-часови спорове, депутатите не успяха да излъчат председател на парламента, въпреки че излъчиха 5-има кандидати и проведоха две процедури на избор. Отговорността принадлежи на всички политически сили - заради взаимната им неотстъпчивост и пълна несговорчивост, въпреки че всички непрекъснато говореха за нуждата от диалог, за да се преодолее кризата.

Най-голяма вина носят двете основни формации - ГЕРБ-СДС и ПП, които взаимно се блокираха по време на процедурата. И двете страни отказаха да отстъпят от своите кандидати - Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП). Никой не прояви дори минимална сговорчивост.

КАК СЕ ЗАПОЧНА

При първото гласуване участваха, освен Росен Желязков и Никола Минчев, също Кристиан Вигенин (БСП) и Петър Петров (“Възраждане”). Двамата обаче отпаднаха, тъй като получиха само подкрепата на собствените си формации. Желязков и Минчев обаче също нямаха достатъчно гласове, за да спечелят поста. Съгласно процедурните правила, които депутатите приеха, двамата отидоха на балотаж.

Второто гласуване също не постигна нищо. За Минчев гласуваха 98 депутати от ПП, ДБ и БСП, но 142-ма бяха против кандидатурата му. Желязков получи с едва 5 гласа повече - всичките от ГЕРБ-СДС и ДПС, но 137 депутати го отхвърлиха. Интересното е, че БВ, която първоначално беше заявила подкрепа за Желязков, по време на гласуването се въздържа.

Вежди Рашидов, който водеше заседанието като най-възрастен народен представител, тръгна да обявява Желязков за победител, но гневни гласове от залата го прекъснаха. "Сега какво следва?", объркано се запита бившият културен министър и започна да се оглежда някой да му даде отговора.

Според правилата при второто гласуване трябваше да бъде избран кандидатът, който е получил повече гласове. Съпредседателят на ПП Асен Василев обаче излезе на трибуната и изтъкна, че според Конституцията актовете на Народното събрание, каквото е решението за избор на негов председател, се приемат с мнозинство от повече от половината присъстващи депутати. В процедурата участваха всичките 240 народни представители, което означава, че трябва мнозинство от поне 121 души. И тъй като Желязков е получил 103 гласа, тогава изборът трябва да се смята за невалиден, смята Василев.

Така и не се разбра защо нищо от това не е било обсъдено предварително - на неформалната сбирка, на която всички парламентарни формации бяха одобрили помежду си въпросните процедурни правила.

Депутатите излязоха в почивка, за да обсъдят какво да правят. "Процедурата за избор на председател на Народното събрание е изчерпана", категорично заяви Асен Василев. А съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че "трябва да има нови номинации и ново гласуване. Може същите да бъдат номинирани отново, а може да има и нови". Според него заседанието на НС не може да се разпусне, докато няма избран нов председател, тъй като няма кой да насрочи следващото заседание. Той определи патовата ситуация, в която изпадна парламентът, като "знак за много тежко политическо разделение".

ВТОРА ПРОЦЕДУРА, ВТОРИ ПРОВАЛ

След почивката Десислава Атанасова - водачът на герберските депутати, предупреди от трибуната, че ситуацията може да се развие в конституцонна криза. "Всички говорихме за отговорност и решения. Как ще намираме решения при условие, че нямаме елементарен консенсус?", обърна се тя към пленарната зала. Накрая обаче заяви, че ГЕРБ-СДС, като първа политическа сила, трябва да излъчи председателя. И напук издигна отново Росен Желязков.

В отговор Асен Василев иронично й благодари за "леко назидателната лекция". Той изтъкна, че е съвсем нормално опозицията, каквато е неговата формация, да гласува против избора на ГЕРБ-СДС. А работа на депутатите на Бойко Борисов е да си осигурят мнозинство, ако искат техен представител да води парламента. И също напук отново номинира от името на ПП Никола Минчев.

Още по-категоричен беше другият лидер на ПП Кирил Петков. "Няма да има безпринципна диалогичност, няма да има сделки под масата, няма да има заговорничество, което е безпринципно", обясни завъртяно бившият премиер мисълта си, че няма желание за компромис. Той заяви, че след като Желязков няма подкрепата на пленарната зала, тогава ГЕРБ-СДС трябва да отстъпи, за да бъде избран човек, който разполага с доверието на депутатите.

ЦИКЛЕНЕ НА ЕДНО МЯСТО

От "Възраждане" също допринесоха към хаоса - номинираха пак своя депутат Петър Петров, макар да им беше известно, че нито една друга политическа сила няма да го подкрепи. Соцлидерът Корнелия Нинова също предложи отново депутата от БСП Кристиан Вигенин. А ДПС издигнаха зам.-шефа на партията Йордан Цонев. Така ситуацията стана съвсем абсурдна - кандидатите станаха петима, въпреки че при първата процедура нито един от четирима не беше избран.

Междувременно, депутатите прегласуваха същите процедурни правила и ги одобриха с 234 гласа. А малко преди това създаваха впечателението, че едва ли не същите тези правила нарушават конституцията.

ВЪПРОСЪТ ЗА МНОЗИНСТВОТО

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че въпросът за избора на председател е важен политически сигнал, защото е крайъгълен камък за изграждане на парламентарно мнозинство. "ДБ не може да стане част от мнозинството, което сте тръгнали да изграждате", обърна се десният лидер към депутатите от ГЕРБ-СДС.

По думите му, настоящата криза е показала истинското състояние на политическата система, в която са се задълбочили още повече поляризацията и разделението. Иванов прогнозира, че след поредното гласуване парламентът ще трябва да направи един график с неща, които задължително да свърши, а след това, въз основа на тези цели, да потърси подходящия кандидат за председател.

Асен Василев предизвика недоумение като предизвика ГЕРБ-СДС да се покаят за корупцията, ако искат ПП да разговоря с тях. Герберите го обвиниха, че ПП умишлено предизвиква конституционна криза. Разговорът продължи като взаимна размяна на обвинения и обяснения между двете формации за реалното състояние на публичните финанси, като всеки подхвърляше съвсем различни числа. Василев даже обвини опонентите си, че се канят да откраднат парите за пенсиите, за да ги раздадат на приближени фирми.

В един момент Рашидов се разгневи и ядосано се обърна към депутатите: "Къде се родихте, че толкова мразите бе, хора! Моля ви, разберете се като държавни мъже бе! Четири дни ли ще бъдем тук? Аз не съм като вас свободен човек!"

ПЪЛНА РЕЗИГНАЦИЯ

Гласуването при втората процедура повтори ситуацията от първата. Нито един от (вече) петимата кандидати не спечели, като повечето получиха подкрепата само на собствената си формация. На балотажа отново отидоха Желязков и Минчев. И двамата пак се провалиха да съберат мнозинство. Единствената разлика беше, че този път претендентът на ГЕРБ-СДС събра по-малко гласове, защото ДПС оттегли подкрепата си от него.

На Десислава Атанасова очевидно й беше омръзнало и поиска Рашидов да прекъсне заседанието за днес и да го продължи утре. Рашидов пък намери за редно да цитира съобщение, което получил от актьора Христо Мутафчиев. "Пита дали сме нормални, че хората с тояги се събират към парламента", прочете бившият културен министър. А после внесе собствени пояснения: "Ако ние не седнем да се разберем, като на една кръгла маса, и да вземем едно мъдро решение в името на българския народ, аз мисля, че народът ще измете всички нас и той ще се събере на кръгла маса като 1990 г."

Последен говори Стефан Янев, който поиска парламентарните групи да се съберат на председателски съвет, на който да се обединят около една кандидатура. Депутатите едвам го изслушаха и се стекоха към вратите, щом Рашидов удари звънеца за края на заседанието, което ще се възобнови утре, в 10 часа.

 

А това са процедурните правила, по които беше направен изборът. Както се вижда от имената на вносителите, за документа са се разбрали всички парламентарни групи.

 

РАШИДОВ ВОДИ

Рашидов неколкократно предизвика смях в пленарната зала с отсъжданията си. Почти всеки път когато някой от кандидатите беше отхвърлен, бившият културен министър обявяваше: "Прието." От залата някой му подсказваше, че положението е точно обратното, и Рашидов реагираше: "А, не е прието, добре."

На оплакванията в залата, че не го чуват, той отвърна: "Слаба е апаратурата." И заръча да се купи нова, както и други столове, защото старите се изпокъсали.

Още по темата: 

Ако ГЕРБ не оттеглят номинацията си за Росен Желязков, ние от "Демократична България" ще продължим да не гласуваме за него". Това заяви в ефира на Нова тв Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата