Медия без
политическа реклама

Парламентът клони към президентски избори на 14 ноември

Окончателното решение по въпроса предстои да бъде взето, каза шефът на НС Ива Митева

31 Авг. 2021Обновена
БГНЕС
Ива Митева

14 ноември е най-вероятната дата за първия тур на президентските избори. Това съобщи председателят на парламента Ива Митева, цитирана от bTV. Това означава, че евентуалният балотаж ще бъде на 21 ноември.

Съгласно конституцията Народното събрание насрочва вота за държавен глава. По думите на Митева парламентарните формации са се обединили около датата 14 ноември. Все още обаче предстои да бъде взето окончателното решение. В сряда въпросът ще бъде обсъден на председателския съвет, в който участват ръководителите на парламентарните групи. Засега остава неясно дали депутатите ще се консултират с президента, който трябва да определи кога биха се състояли евентуални предсрочни парламентарни избори.

Относно актуализацията на бюджета Ива Митева смята, че може да бъде приета до 10-15 септември. Това вероятно е единственият законопроект, който депутатите ще имат време да разгледат на две четения, ако парламентът бъде разпуснат.

Неодобрение

Митева коментира, че не одобрява внесените от „Демократична България” промени в Закона за съдебната власт. С поправките се предвижда промяна на статута на Висшия съдебен съвет (ВСС), предсрочно прекратяване на мандата на настоящите му членове, както и премахване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към ВСС.

Депутати от "Демократична България" внесоха в Народното събрание проект за промяна в Закона за съдебната власт, който предвижда предсрочно прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет и избор на нови членове в двумесечен срок, съобщиха от пресцентъра на

 

Още по темата