Quantcast
Паметникът на съветската армия ще бъде ремонтиран с 390 000 лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Паметникът на съветската армия ще бъде ремонтиран с 390 000 лв.

Хората да го избягват, тъй като е в недобро състояние, призова кметът на район "Средец" Трайчо Трайков
4 102
 Илияна Кирилова

Паметникът на съветската армия в София ще бъде ремонтиран с 390 000 лв. от държавния бюджет. За това съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, на чиято територия се намира момументът. По думите на районния кмет комплексът ще бъде обновен по искане на Областния управител на София със средства от държавния бюджет.

"Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 хил. лв. от държавния бюджет, за да го ремонтира. Помолили са и общинския строителен контрол към Столична община да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид", съобщи Трайков с пост във "Фейсбук".

Освен това той призова софиянци и гостите на града да не се доближават до паментика, тъй като в момента бил опасен.

"Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина, да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР ("Паметник на съветската армия"). Същият се намира в недобро конструктивно състояние", гласи апелът на кмета на "Средец".

Около час след първото си съобщение Трайков разриши поста си със следното: "Добавям, че кореспонденция по състоянието на монумента върви от години и Областната администрация е отговорна, ако стане някоя злополука. Сегашният областен управител Митко Михайлов, с когото сме работили добре по различни въпроси, наследява темата и е длъжен да предприеме някакво действие. Писал съм и по-рано как предишният областен управител беше изразил подкрепа за предложението на руското посолство да финансира ремонта срещу получаване на собствеността върху монумента, но то е било отхвърлено поради несъгласие на МВнР".

 

Още

Чудо в София: в "забранена" от общината градинка тече ремонт
Министър Шишков прави среднощни проверки на ул. "Граф Игнатиев"

13.01.2023

Обновена

3987
Княжеската градина в София става ледена пързалка

05.11.2022

11048