Медия без
политическа реклама

Палатките пред ПСА са незаконни, но няма да ги махат

Няколко палатки не пречат за изпълнение на решението на общинския съвет за демонтирането на паметника, коментира кметът Фандъкова

23 Авг. 2023
Преди дни фенове на "Левски" за пореден път счупиха плочите с надписите на ПСА
Илияна Димитрова
Преди дни фенове на "Левски" за пореден път счупиха плочите с надписите на ПСА

Палатковият лагер пред Паметника на Съветската армия в центъра на София е незаконен, но въпреки това Столична община няма да направи необходимото той да бъде премахнат. Това стана ясно от думи на кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Както "Сега" съобщи, вчера от МВР поясниха, че кметството не е отправяло към тях искане за премахване на палатките въпреки признанията на Фандъкова, че такива не би трябвало да има в Княжеската градина. "Палатките пред паметника не са съгласувани, но аз лично смятам, че няколко палатки не пречат за решението на Столичния общински съвет за демонтирането на ПСА. Апелирам към организаторите на протестите срещу демонтажа на паметника да спазват много стриктно закона за митингите. Разбира се, нашите екипи, заедно със СДВР ще следят много внимателно да не се допусне напрежение и сблъсъци. Надявам се организаторите на протестите срещу демонтажа на ПСА да се оттеглят в някакъв момент по указания на полицията", каза днес Фандъкова. Тя коментира още, че областният управител на София Вяра Тодева вече е в процес по изпълнение на решението на СОС. "Беше внесен съответният План за безопасност и здраве в Столична община, който нашите дирекции много бързо съгласуваха. Предстои монтирането на обезопасителна ограда от страна на областния управител", коментира кметът на София. 

Фандъкова е провела среща с министъра на вътрешните работи и е поискала засилено полицейско присъствие преди утрешната футболна среща между "Левски" и "Айнтрахт" на съседния стадион "Васил Левски". Както е добре известно, преди дни фенове на "Левски" счупиха надписа на ПСА. След това те бяха наречени "еничари" от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, след което футболните запалянковци отговориха, че подобни изявления може да се отразят лошо на кариерата и на здравето на политика.        

Шефът на СОС Георги Георгиев също избегна точен отговор на въпроса вярно ли е, че кметът на София не е поискала МВР да премахне палатките пред ПСА. Георгиев също насоми вниманието към това, че общинският съвет вече е решил монументът в Княжевската градина да бъде преместен. "Отчаяни политици с нисък рейтинг използват темата, за да влизат в телевизионните емисии. На 9 март т.г. СОС взе много ясно решение: паметникът трябва да бъде премахнат. Указваме, възлагаме на държавата да премахне ПСА. Това е, което можем да направим, това е всичко, което е нужно да бъде направено от наша страна. Налице е подготовката за обявяване на конкурс какво да се случи на това пространство, когато държавата изпълни нашето решение и ПСА вече го няма", така Георгиев коментира темата за палатковия лагер. 

     

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата