Медия без
политическа реклама

При Фандъкова имало услуга "Безплатно паркиране за привилегировани"

От нея се ползвали синдикални лидери, социолози и политолози, журналисти и бизнесмени

03 Юни 2024
Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова е издавала всяка година по своя преценка стотици карти за безплатно паркиране в синя и зелена зона на хора, които според общинската наредба нямат право на това. Това съобщиха на брифинг днес общински съветници от групата на ПП/ДБ/"Спаси София". Данните са предоставени от Центъра за градска мобилност за периода 2019-2023 г., като за 2022 г. безплатните карти са били над 130, на които стои личният подпис на бившия кмет. От ЦГМ пояснили, че списъкът на Фандъкова пристигал при тях от кабинета на зам.кмета по транспорта с резолюция за незабавно изпълнение. Шефът на Столичния общински съвет Цветомир Петров иронично окачестви действията на Фандъкова като предоставяне на услуга "Паркирай безплатно за привилегировани хора". 

Той поясни, че в списъка, изготвян със заповед на кмета, липсват каквито и да е данни за ползвателите на безплатните карти. Което означавало, че те могат да се ползват и от членове на техните семейства. Единствените по-точни данни, които шефът на СОС посочи, са, че няколко карти са издадени на шефове на КТ "Подкрепа". Петров попита по какви критерии Фандъкова е определяла кого да награди с право да паркира без пари в синя и зелена зона. 

Той изчисли, че щетите за ЦГМ от безплатните пропуски са били минимум по около 500 000 лв. на година, а колегата му Бойко Димитров от ДБ посочи, че с несъбраните пари през последния мандат на Фандъкова в София е можело да се построи един общински паркинг със 100 места. Димитров припомни, че одит на ЦГМ между 2009 и 2014 г. е установил дефицит от 145 млн. лв., заради който дружеството е изтеглило банкови заеми, от които все още не са изплатени 28 млн., а са платени 15 млн. лихви. "С тези лихви можеше да се построят още паркоместа, но вместо това ЦГМ не събира приходите си заради безплатните карти на Фандъкова", коментира Димитров.

Лидерът на "Спаси София" Борис Бонев съобщи, че действащият кмет Васил Терзиев е прекратил практиката с безплатните карти. Бонев попита Фандъкова дали е раздала пропуски за платените зони на политолози и социолози, близки до ГЕРБ, на журналисти и бизнесмени. Той съобщи, че е изпратил писмо до всички районни управления на МВР в София, за да поиска информация и да поиска спиране на практиката полицаи да паркират личните си автомобили безплатно пред управленията, намиращи се в синя и зелена зона. 

От софийската организация на ГЕРБ разпространиха позиция, според която изнесените данни са "очевиден опит за очерняща кампания в дните преди предстоящите избори". От партията на Бойко Борисов твърдят, че издаването на карти за паркиране в синя и зелена зона без регистрационни номера се прави по искане на Държавна агенция „Технически операции“ във връзка с тяхната дейност. ГЕРБ казват, че това основание през месец май тази година Васил Терзиев е одобрил издаването на 18 карти без регистрационни номера, но не коментират всички останали случаи, в това число за КТ "Подкрепа". "Това е поредният случай, в който чрез спекулации и лъжи, управляващите от ПП-ДБ-“Спаси София” се опитват да скрият провала си в организацията на движение и паркиране в центъра на София", сменят темата от ГЕРБ.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата