Quantcast

Медия без
политическа реклама

Останаха три условия за вдигане на ветото за РС Македония

Премиерът Кирил Петков се срещна с комисаря по разширяването Оливер Вархеи, който настоява въпросът да се реши до седмици

09 Юни 2022
БГНЕС
Еврокомисарят по съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархеи (вляво) зачести гостуванията си при премиера Кирил Петков в усилията си да постигне падане на ветото за начало на преговорите на РСМ с ЕС до края на юни.

България държи на три условия, за да вдигне ветото си над старта за преговори на РС Македония с Европейския съюз. Премиерът Кирил Петков прие днес  еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи (Унгария) и заяви след като го изпрати: "България има три ясни изисквания, за да имаме прогрес по темата РСМ. Спазване на рамковата позиция, която беше приета от българския парламент, включване на българите в РСМ в конституцията на РСМ, за да могат техните права да са защитени, и, трето, договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно."

Това не е ново и е показател за липса на напредък. "Все още няма решение, което много ни тревожи, защото не можем да продължим с процеса на присъединяване", коментира комисарят Вархеи. "Очаквам все още подкрепата на България и работим за това с всички тези разговори, които проведох тук в София, в такъв редовен порядък и в Скопие, най-накрая европейската перспектива за РСМ ще се изясни и укрепи. Бихме желали да видим постигнато споразумение през юни, затова се срещам с премиера и с външния министър тази сутрин, ще се срещна и с президента", добави Вархеи. 

Външната министърка Теодора Генчовска заяви, че съществуват паметни записки за срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по темата за Северна Македония, на които е обещавал скорошно вдигане на ветото. Пред bTV Генчовска коментира, че записките са с гриф поверително и се пазят в министерството. На тези срещи е обсъждано как да се заобиколи ветото на България за РС Македония.

Още по темата