Медия без
политическа реклама

Още един прокурор на Кьовеши в България напуска от 1 май

Лаура Кьовеши прати и екип за одит в България заради напускащите делегирани прокурори, но няма информация какво е установил той.
БГНЕС
Лаура Кьовеши прати и екип за одит в България заради напускащите делегирани прокурори, но няма информация какво е установил той.

Трети европейски делегиран прокурор напуска българския офис на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура (ЕППО). Става дума за Ивайло Илиев, който беше избран за помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст).

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет днес прие за сведение писмото от Кьовеши до министъра на правосъдието Крум Зарков за оставката на Илиев като делегиран прокурор. В писмото Кьошеви отново поставя въпроса за свободните места за български делегирани прокурори. Членовете на съвета обаче решиха да обсъждат това на някое от следващите заседания. От днешното отсъстваше главният прокурор Иван Гешев, който е в Молдова и Украйна.

Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът й на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

България би трябвало да има 15 делегирани прокурори, които да работят тук по делата на европейската прокуратура, но има само 8. Кьовеши прати и одит в България, който да проучи на какво се дължи текучеството в службата на ЕППО тук, но досега няма оповестени резултати от проверката.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима, но в Люксембург от тях харесаха само двама. Очаква се Прокурорската колегия на ВСС най-сетне да открие поредната пета процедура в опит България да запълни квотата си. 

Още по темата