Медия без
политическа реклама

Оръжейната фирма ЕМКО поиска дисциплинарно наказание за Иван Гешев

Прокуратурата постоянно лъже, че е имало още четири опита за покушение срещу Гебрев, твърдят от дружеството

19 Май 2021
БГНЕС

Оръжейната фирма ЕМКО, собственост на Емилиян Гебрев, е изпратила сигнал до министъра на правосъдието с искане той да внесе предложение във ВСС за дисциплинарно наказание на главния прокурор Иван Гешев. 

Това става ясно от съобщение на компанията до медиите, озаглавено: „Злоупотреби със служебно положение от страна на главния прокурор Иван Гешев” и разпространено от БГНЕС. "В рамките на шумната кампания в последните дни на управлението на Бойко Борисов по повод поредните разкрития за дейността на агенти на руските специални служби в България, представители на изпълнителната власт и на прокуратурата си позволиха редица неверни твърдения по отношение на ЕМКО и Емилиян Гебрев", пише в сигнала.

В сигнала се дава пример как в официално съобщение на прокуратурата от 21.02.2020 г., се разказва за повдигането на задочни обвинения срещу руски граждани за опита за убийство на 3-ма български граждани през 2015 г. - на Емилиян Гебрев, неговият син и на изпълнителния директор на ЕМКО. И пак в това съобщение ръководеното от Иван Гешев държавно обвинение твърди също, че разследващите са били „събрали данни и относно наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев“. Тогава, още на същия ден в съобщение за медиите заявихме, че твърденията за „други опити“ са измислици, твърдят от оръжейната фирма. Оттам обясняват, че такива твърдения и за други опити за покушение наистина е имало, но е било установено, че те са лъжа и са отхвърлени.

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.  е свързано с четири взрива във военни складове в България, признаха днес представители на прокуратурата на брифинг пред журналисти.

Въпреки това, на среща неотдавна с журналисти, главният прокурор Иван Гешев отново е разпространил тези неверни твърдения, при това в писмен вид. "Тези действия на главния прокурор Иван Гешев представляват груба злоупотреба със служебно положение, а вероятно и нарушение на други разпоредби на Закона и на етични стандарти. Погазването на законите от страна на най-висшия прокурор, който е назначен именно да ги брани от нарушения и посегателства е повод незабавно да му бъде поискана оставката. Ако няма доблестта да си я подаде сам", пишат от фирмата.

Отделно от това от ЕМКО изпращат и сигнал до министъра на правосъдието, в качеството му на председател на Висшия съдебен съвет, с искане да се постави въпросът за дисциплинарно наказание на Иван Гешев за извършените закононарушения.

 

 

България отново стана епицентър на шпионски трилър с международен отзвук. Преди дни Чехия изгони 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г.

 

Още по темата