Медия без
политическа реклама

Опозицията: Управляващите погребват малкия бизнес

Левицата и десницата обявиха икономическите мерки за неработещи и неефективни

25 Март 2020
Румен Гечев
Илияна Кирилова
Румен Гечев

Обявените икономически мерки на правителството за справяне с кризата са неефективни, неработещи, половинчати и изобщо не са насочени към дребния и средния бизнес, както и към хората, които остават без работа. Това обявиха от лявата и дясната опозиция в сряда, след като преди ден премиерът Бойко Борисов и министрите му се похвалиха, че ще бъдат отпуснати 4.5 млрд. за подкрепа на бизнеса и заетостта в условията на извънредното положение, което бе въведено от 13 март заради епидемията от коронавируса. 

БЕЗ АНГАЖИМЕНТ КЪМ СЕМЕЙСТВАТА

"Имаме сериозни възражения и съмнения как заделените средства ще бъдат разпределени. Буди недоумение как премиерът и правителството ни съобщават, че са заделени 4.5 млрд. лв., след като сумата е по-малка - 2.270 млрд. лв.", коментира на брифинг депутатът от левицата Румен Гечев. От тези 2.270 млрд. лв. се вадят 600 млн. лв., колкото ще е данъчната ваканция, допълни Гечев, като подчерта, че тези средства бизнесът ще трябва да върне в хазната след 3 месеца.

"Така сумата става 1.670 млрд. лв., но и там има странни изчисления, че тези 500 млн. за рекапитализация на Българска банка за възстановяване и развитие (ББВР) ще доведат до 2.5 млн. кредити, което е загадка", допълни Гечев.

Според него към момента ББВР не изпълнява основната си функция "средствата да отиват за малки и средни фирми, а значителна част от кредитите се предоставят на крупни бизнесмени, на малка група от хора, свързана с властта". За това си твърдение от левицата имали сигурни доказателства, които щели да изнесат на по-късен етап. "Нямаме гаранция, че кредитите ще бъдат предоставени на малките и средните фирми", заяви Гечев. Изобщо липсвал механизъм, по който милионите ще бъдат раздадени.

С уговорката, че донякъде приветства мярката, БСП коментира покриването на 60% от заплатите на временно освободените работници заради кризата. Сметките на социалистите обаче показвали, че при това съотношение 60:40 няма да бъдат много фирмите, които ще се възползват от тази мярка и тя няма да има ефект. Според тях и много от фирмите ще използват възможността да съкратят хората и да ги прехвърлят на НОИ, защото и тези 40% ще са им непосилни.

"Изумени сме от изявлението на министър Горанов, който нарече 800 000 българи маргинали. Става въпрос за хиляди българи от интелигенция, които се самоосигуряват, както и за хиляди, работещите в селското стопанство", заяви още Гечев по адрес на финансовия министър. 

Според социалистите правителството изобщо не казало колко точно българи ще се възползват от предложените мерки. "От тези 1 500 лв., които дава като кредит на българските семейства, какво поема държавата? Нищо! След 3-4 месеца те ще трябва да ги връщат", смята Гечев. И заключи, че мерки са половинчати и неефективни.

ИМИТАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИ

Като такива определиха правителствените мерки и от Демократична България в своя позиция. "В действителност, предложените мерки нито са за 4.5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата. Те по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес", обявиха от дясното обединение. Ето какво се казва още в позицията им:

1. Предложеното покриване на 60% от заплатите е PR мярка и имитация на загриженост. 

  • То не подпомага никого, освен административно затворените предприятия. Хиляди фирми, които не работят поради собствената си социална отговорност или поради срив на пазара, остават изцяло непокрити. 
  • 60% е сумата, която НОИ така и така дължи в случай на съкращения. За сметка на фирмата обаче остават 100% от осигуровките. Държавата пести, а не дава пари с тази мярка. 
  • Предложената процедура е тромава и неработеща. Реален е рискът мярката да остане на хартия. 

2. Бюджетът осигурява 0,5, а не 2,5 милиарда чрез капитализацията на ББР. Пълната непрозрачност на работата на тази банка досега и кредитният й портфейл, насочен към олигархични структури създават недоверие в бизнеса и съмнения, че тези публични средства всъщност са насочени към партийно-обвързани бизнеси и спонсори на властта. 

3. Програмата за потребителски кредити за лица в неплатен отпуск е крайно неефективна и несправедлива мярка. Тя създава тежка процедура в условия на oграничена свобода на движение. Достъпът е силно ограничен, тези пари ще останат неизползвани. Независимо от това – лицата без доходи заради кризата имат нужда от подпомагане, а не от допълнително задлъжняване. 

4. Отказът на властта да предостави, за разлика от почти всички други държави в ЕС, данъчно-осигурителна “ваканция” за периода на кризата, обрича десетки хиляди фирми на неизправност и ги лишава от достъп до помощта по т. 1 и 2. 

5. Пренебрегването на самоосигуряващите се лица – собственици на дребен и фамилен бизнес, занаятчии, свободни професии – обрича най-малко 100 000 български семейства на фалит без всякаква помощ от държавата и обществото. 

6. Общо отделените от бюджета средства по тези “мерки” са около 2,3 милиарда, а ако се отчете “спестяването” на Бюджета на ДОО с мярката по т.1 – под 1,2 милиарда лв. Само пряката помощ от ЕК е над 1,3 милиарда лв. Българското правителство се опитва да “излезе напред” от кризата, за сметка на бизнеса и гражданите, като използва фондовете на ЕС за допълнително финансиране на олигархичните си обръчи. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата