Quantcast

Медия без
политическа реклама

Опашки се извиха пред бюрата по труда

От вчера те поеха вместо НОИ приема за заявления за безработица

25 Март 2020
Илияна Кирилова

Опашки се вият пред бюрата по труда в много градове, показват репортажи и сигнали на граждани. От вчера бюрата поеха изцяло обработката за заявления за безработица, за да улеснят гражданите, които иначе трябва да се разходят и до НОИ. Облекчението обаче е нож с две остриета, тъй като въпреки че спестява чакането пред гише на осигурителния институт, натоварва още повече бюрата, които трябва да дават консултация и за обезщетенията.

Обезщетение за безработица се отпуска от НОИ срещу регистрация в бюрото по труда. Така досега човек трябваше да се яви пред две държавни институции, за да подаде заявление за безработица. За да облекчи гражданите, от 24 март НОИ преустанови приемането на документи на хартиен носител, свързани с отпускане и изплащане на обезщетения за безработица. То преминава изцяло в бюрата по труда, а документите се изпращат на НОИ по електронния обмен между държавните институции. НОИ продължава да приема същите документи в електронен вариант - с ПИК или електронен подпис, както и ако са изпратени по пощата.

Бюрата по труда обаче и без това работят под увеличен натиск заради повечето безработни у нас и заради българите, които се връщат без работа от други европейски страни. Както писахме, в първата седмица на извънредното положение 6894 души се регистрираха в бюрата по труда. За опашки и напрежение пред дирекциите се съобщава от Пловдив, Варна, Хасково и др. Хора чакат и пред софийските бюра - пред бюрото в "Люлин" например по обяд имаше десетина човека, а централата на НОИ в София бе обсадена от чакащи в началото на седмицата.

Промяната е от голямо значение за по-малките градчета, където има бюро по труда, но няма териториално поделение на НОИ. Кметът на Троян Донка Михайлова например днес разказа, че досега безработните в общината е трябвало да пътуват до Ловеч за регистрация в НОИ. Тя призова гражданите, на които срокът за регистрацияне изтича в следващите един-два дни, да изчакат за изясняване на процедурата за двете регистрации едновременно. Допълнителна информация могат да получат на тел. 068/685039.

НОИ прехвърли голяма част от услугите си в електронен или дистанционен вариант, а преизчисляването на пенсиите на работещите пенсионери ще се извърши служебно. Служебно ще бъде изменен и срокът на отпуснатите инвалидни пенсии и добавки за чужда помощ за хората, чиито решения на ТЕЛК и НЕЛК изтичат по време на действие на закона за извънредното положение. Техният срок на валидност ще продължава до два месеца след отмяната на извънредното положение.

Още по темата