facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Опашки се извиха пред бюрата по труда

От вчера те поеха вместо НОИ приема за заявления за безработица
1 909
 Илияна Кирилова

Опашки се вият пред бюрата по труда в много градове, показват репортажи и сигнали на граждани. От вчера бюрата поеха изцяло обработката за заявления за безработица, за да улеснят гражданите, които иначе трябва да се разходят и до НОИ. Облекчението обаче е нож с две остриета, тъй като въпреки че спестява чакането пред гише на осигурителния институт, натоварва още повече бюрата, които трябва да дават консултация и за обезщетенията.

Обезщетение за безработица се отпуска от НОИ срещу регистрация в бюрото по труда. Така досега човек трябваше да се яви пред две държавни институции, за да подаде заявление за безработица. За да облекчи гражданите, от 24 март НОИ преустанови приемането на документи на хартиен носител, свързани с отпускане и изплащане на обезщетения за безработица. То преминава изцяло в бюрата по труда, а документите се изпращат на НОИ по електронния обмен между държавните институции. НОИ продължава да приема същите документи в електронен вариант - с ПИК или електронен подпис, както и ако са изпратени по пощата.

Бюрата по труда обаче и без това работят под увеличен натиск заради повечето безработни у нас и заради българите, които се връщат без работа от други европейски страни. Както писахме, в първата седмица на извънредното положение 6894 души се регистрираха в бюрата по труда. За опашки и напрежение пред дирекциите се съобщава от Пловдив, Варна, Хасково и др. Хора чакат и пред софийските бюра - пред бюрото в "Люлин" например по обяд имаше десетина човека, а централата на НОИ в София бе обсадена от чакащи в началото на седмицата.

Промяната е от голямо значение за по-малките градчета, където има бюро по труда, но няма териториално поделение на НОИ. Кметът на Троян Донка Михайлова например днес разказа, че досега безработните в общината е трябвало да пътуват до Ловеч за регистрация в НОИ. Тя призова гражданите, на които срокът за регистрацияне изтича в следващите един-два дни, да изчакат за изясняване на процедурата за двете регистрации едновременно. Допълнителна информация могат да получат на тел. 068/685039.

НОИ прехвърли голяма част от услугите си в електронен или дистанционен вариант, а преизчисляването на пенсиите на работещите пенсионери ще се извърши служебно. Служебно ще бъде изменен и срокът на отпуснатите инвалидни пенсии и добавки за чужда помощ за хората, чиито решения на ТЕЛК и НЕЛК изтичат по време на действие на закона за извънредното положение. Техният срок на валидност ще продължава до два месеца след отмяната на извънредното положение.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли

23.06.2020

1275 10
Сачева: Евентуалната втора вълна на безработица ще е наесен

16.06.2020

449 1
Изплащането на втора пенсия ще се регламентира наесен

08.06.2020

1058

Коментари

майор Цепеняков

Така гражданите демонстрират безпределното си доверие в правителството и лично в премиера, който не е като Станишев и Радев, уверени са, че ще получат помощ в това трудно за тях време, знаят, че премиерът застава твърдо зад всеки един, за да го подпре с инструмента на властта. При Станишев и Орешарски имаше ли опашки? Нямаше. А защо нямаше? Ми защото никой не им вярваше!

kaily
снимка на kaily

Опашки тук, опашки там, гъчканица в метрото 

Ако тоя вирус е истински, българите са си отишли

Талибан

Не бе, фалшив е. 700 испанци умряха от фалшив вирус за 24 часа. Лекарите изнемогват, моргите тъпкани... но вирусът може и да не е истински...

Талибан

700 са умрелите само в болниците. Официална статистика. Ако броим смъртните актове, ще се окаже, че са много повече. Айде поне с това да не се еб*ваме. 

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

А миналата готина от конвенционални гриБчета за сезона си отишли 19 000 от населението...

kaily
снимка на kaily

умряха от вирус като всяка година

И като всяка година вирусът сам си заминава, като се запролети

Ако и тая година е така, ще изплуваме, ако вирусът е по-различен и по-лош и не мутира, от българите ще остане една шепа хора

sega_reader

Каквото ви съобщи телевизията, това е истината.

Който не вярва да иде да провери.

Обработват ни и ни заблуждват информационно.

Вече не помага и да си изхвърлиш телевизора, като бате Джимо.

И интернета пресраха.

Талибан

А миналата готина от конвенционални гриБчета за сезона си отишли 19 000 от населението...

Абе, пичове , докога ше мелите едно и също? Наистина ли мислиш, че не мога сам да проверя колко човека от кво са умрели? Мога. Вие сте тия, които не вдяват за кво иде реч. 19,000/365=52,054. Никога не са умирали 700 човека за ден. Даже и тук се излагаш. 

beal

Човекът ти е писал: "за сезона".

Не за 365 дни...

Талибан

Отложиха олимпиадата, отложиха европейското по футбол... ама ние да си дуднем за грипа... 

Талибан

И като всяка година вирусът сам си заминава, като се запролети  Ако и тая година е така, ще изплуваме, ако вирусът е по-различен и по-лош и не мутира, от българите ще остане една шепа хора

Не съм гледал статистика от последните дни за Малайзия, но съвсем наскоро видях, че имаше 125 случая за един ден. Стана ми интересно и погледнах каква е температурата на въздуха в Куала Лумпур. Е, беше 34 градуса. Определено не е като грипа.

Талибан

Човекът ти е писал: "за сезона".

Не за 365 дни...

Само дето при коронавируса нема сезон. Но да вземем "сезона" предвид и да сметнем отново. Да кажем, че сезонът е три месеца. 19,000/90=211,11. И те така. 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

125 случая  за един ден в Малайзия...в 32 милионна държава...малей...колко много...

 

...ако разделим населението на градове по триста хиляди души...значи по един болен във всеки  град на ден...брей...много бе...каква я тази зараза...много заразна...

Талибан

125 случая  за един ден в Малайзия...в 32 милионна държава...малей...колко много...

Абе, четете ли изобщо? Не наблягам върху броя, а върху температурата на въздуха. 34 градуса. 

 

As of noon Wednesday, the number of infections was 1,796, more than double the 673 tally a week ago.

В момента е 28 градуса, часът е  22:50. 

rorik

Що не покажат опашките и кой е на опашките ? 

От ония дни една тумба сигани  се натовариха да заминават в Кипър че търсели работници и намалиха цената на билетите  за там . Мисля че са ги върнали . Друга тумба  не зная дали се върнаха , трябваше да се върнат след 1-ви март. 

И ще се наредят на опашка да се регистрират , за да им дадат после по една метла да се подпират на нея че "заетоста" трябва да се запази . А и да получават после помощи за безработни  я за гориво , я от БЧК .  

 

Дали  от тях ше могат да се наредят хората които бяха съкратени за да си получат  обезщетениятаз за които са си плащали . 

kaily
снимка на kaily

абе какви тумби цигани те гонят па теб, ако не са работили у нас, циганите няма да получат тия обезщетения и няма и да се редят на опашки, ей боже

Влез или се регистрирай за да коментираш

×