Медия без
политическа реклама

Омбудсманът поиска НОИ да информира хората за новите им пенсии

04 Яну. 2022
Илияна Кирилова

НОИ да информира служебно пенсионерите за новия размер на пенсията им, а не да го прави само ако информацията бъде поискана. За това призовава омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Ковачева обяснява, че към нея се обръщат все повече хора, които търсят съдействие да получат служебно от НОИ разпорежданията, в които са посочени преизчислените размери на пенсиите им. Пенсиите бяха преизчислени на 25 декември 2021 г. след след актуализацията на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. и промени в Кодекса за социално осигуряване. Преизчисляването е от изключителна важност за всички пенсионери, тъй като води до повишаване на всички пенсии, от минималната, която от 300 лв. се повиши на 370 лв., до максималната, която от 1440 стана 1500 лв., обяснява омбудсманът.

НОИ обаче е въвел практиката да не се изпращат разпорежданията, с които служебно се преизчисляват пенсиите, а да ги предоставя само след изричното им поискване. Това пречи на хората да получат информацията си навреме и при несъгласие или съмнение за допусната грешка да могат да обжалват административния акт, с който се извършва това преизчисление.

"Трябва да се разгледа възможността разпорежданията, с които ще бъде удостоверен новият размер на пенсиите, да бъдат изпратени по съответния законов ред на всички пенсионери. Още повече, че самите разпореждания, освен с уведомителен характер, са и годни за обжалване административни актове", пише Ковачева до Иванов. И настоява препоръката й да бъде взета предвид в кратък срок, за да бъде улеснен достъпът на възрастните хора до актуалната информация за новите им пенсии. "Не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително и тези с влошено здравословно състояние, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, особено в момент на увеличаващите се случаи на ковид", настоява омбудсманът.

От 7 януари пенсионерите ще усетят ефекта на големите промени в пенсиите, влезли в сила на 25 декември.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата