Quantcast

Медия без
политическа реклама

Окончателно: Минималната заплата става 50% от средната през 2024 г.

Депутатите пренаписваха за пореден път в зала кратък проект от 2 параграфа

01 Февр. 2023ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

В последните си часове на работа Народното събрание все пак успя да събере консенсус и да одобри нов ред за определяне на минималната работна заплата. От януари, 2024 година минималната работна заплата ще бъде 50% от средната, изчислена на базата на последните две тримесечия от 2022 и първите две тримесечия на 2023 г. С това произволният ред за определяне на МРЗ отпада, а бизнесът ще има по-голяма предвидимост за разходите за персонал.

За пореден път партиите се опитаха популистки да си припишат заслугите за решението, за което всъщност има политическо съгласие и което е в резултат от общоевропейска политика за гарантиране на справедливи минимални доходи на работещите. Този законопроект бе поредният, пренаписвам в последния момент в зала, въпреки че се състои от числом и словом два параграфа. Единият бе прекроен почти изцяло, а вторият отпадна.

Кой ми обърка текстовете

В зала и ГЕРБ, и ПП оттеглиха недомислените текстове, според които занапред МРЗ следваше да се определя като брутна минимална работна заплата. Това на практика означава различни минимални нива на хората в зависимост от клас прослужено време, извънреден труд и др. С новата формулировка бе напълно възможно минималната заплата за хората с по-голям стаж реално да падне. В зала и ПП, и ГЕРБ оттеглиха предложенията за въвеждане на брутна заплата, като ГЕРБ решиха да не навлизат в подробности по темата. Искрен Арабаджиев от ПП обаче отново настоя, че  проблем няма и отпадането на клас прослужено време е спекулация. Това доведе до остри упреци от страна на "Възраждане", които обвиниха ПП, че са превърнали проекта във Франкенщайн и са получили закани да бъдат изнесени от сградата, ако приемат такива текстове.

Чия заслуга е най-голяма

Партиите отново се опитаха да се изкарат най-заслужили за въвеждането на нов механизъм за определяне на МРЗ. От БСП изтъкнаха, че първи от всички са предложили проект и всячески, над 40 пъти са настоявали  по един или  друг начин МРЗ да се актуализира по-сериозно тази година заради инфлацията. Проектът е на БСП, но единствените  подкрепени от комисия текстове са на ГЕРБ, коментира Деница Сачева. Настимир Ананиев от ПП незнайно защо видя в тази надпревара между БСП и ГЕРБ скрито съгласие. "Какво се оказва - проект на БСП всъщност е проект на ГЕРБ, като изборния кодекс", направи паралел Ананиев. Само Ивайло Мирчев от ДБ призова надпреварата по популизъм да спре.

Редакции по всяка точка

Заради многото нечисти текстове в иначе съвсем краткия проект за изменение на Кодекса на труда се наложи дълга почивка, в която депутатите от социална комисия отново да изчистват текстовете. Според окончателните текстове МРЗ за следващата година ще се определя до 1 септември на базата на средната брутна заплата за последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на настоящата година. ПП настояваше да се гледа по-къс, шестмесечен период, а в първоначалната версия бе предвидено да се вземат 12 месеца на предходната година. Финалните редакции се считат за по-справедливи, защото хем са по-близки по време до определянето на новия размер на МРЗ, хем покриват достатъчно дълъг период, който не води до изкривявания заради сезонна заетост. Записано е изрично, че МРЗ не може да пада, ако средната работна заплата пада и в такъв случай остава на същото ниво, на което е била.

Бързане за изборите

Нямаше консенсус и от кога да влязат в сила текстовете. БСП до последно настояваше законопроектът да влезе в сила от 1 юли, 2023 г., като така и не стана ясно как е  технически възможно това да повлияе на доходите, ако МРЗ се определя от септември за следващата, 2024 г. ГЕРБ поиска да се изчака 2024 г., защото няма приет бюджет и е безотговорно да се гласува без осигурен ресурс. В крайна сметка разпоредбата отпадна и така законът влиза в сила след обнародването му. Това означава, че новият ред за определяне на МРЗ ще важи за 2024 г. и ще бъде приложен от МС за пръв път тази година.

Още по темата