Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обзор наистина успя да откъсне Иракли от Несебър

Правителството обособи новата община

24 Март 2021Обновена
Фейсбук
Съвсем скоро сградата на кметството в Обзор ще се превърне в общинска администрация.

След дългогодишни усилия Обзор най-после успя да се превърне в община. Отделянето от Несебър, изглеждащо доскоро невероятно, бе записано в днешния дневен ред на правителството, а след това потвърдено. Община Обзор ще включва още селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово, Козница. В нея попада китен морски бряг, включително местността Иракли. Всичко това ще бъде потвърдено след указ на президента и обнародването му в Държавен вестник, а общините у нас стават 266.

До развръзката  се стигна след местен референдум в края на февруари, преминал при изключително висока активност и ясно изразено желание на хората. За организирането на допитването спомогна и фактът, че ГЕРБ никак не бе против. Самото то бе свикано от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, след като община Несебър се противопоставяше. Днешните действията на правителството, малко преди изтичане на мандата му, са логично следствие от целия процес.

В мотивите на решението на кабинета се казва: "С извършването на тази административно-териториална промяна се цели да се създадат по-благоприятни условия за задоволяване на ежедневните потребности на населението от административни, социални, здравни, транспортни, финансови и други услуги, както и осъществяване на по-ефективно и ефикасно управление на територията на населените места, обхванати от инициативата за създаване на новата община".

Още по темата:

 

България е на крачка да се сдобие с нова община, след като местната управа в Несебър не обжалва референдума от 28 февруари в Обзор и шестте околни села за отделяне. От Административен съд - Бургас потвърдиха пред "Сега", че допитването не е оспорено.

 

Ключови думи:

Обзор, община, Несебър, Иракли

Още по темата