Медия без
политическа реклама

Обвинението за боклука срещу братя Бобокови катастрофира в съда

Прокуратурата е допуснала съществени грешки в обвинителния акт

09 Дек. 2021
Гаранцията на Атанас Бобоков е намалена на 800 000 лв.
БГНЕС
Гаранцията на Атанас Бобоков е намалена на 800 000 лв.

Специализираният наказателен съд върна делото срещу братята Пламен и Атанас Бобокови на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални грешки, съобщи БНТ. Те са обвинени, че заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков са участвали в организирана престъпна група за незаконно депониране на отпадъци.

На днешното съдебно заседание паричната гаранцията на Атанас Бобоков беше намалена отново - от 1 милион на 800 000 лева. Отпадна и забраната на Красимир Живков да напуска страната. "Пълно с едни големи дупки е обвинението. Доказателства няма - има пак обосновани предположения, но те са като съчинения по картинка. Само че даже и картинката я няма. Има само едно обвинение, че сме били част от престъпна група. Ама кой закон е нарушен? Ние сме предприятие, което работи чисто и в данъчната сфера, и във вноса и износа на опасни отпадъци, защото от това ни зависи бизнеса. Ние не можем да направим грешка", заяви Атанас Бобоков.

До момента прокуратурата постигна три условни присъди по делото срещу бизнесмените. Това се случи, след като държавното обвинение успя в досъдебна фаза да договори споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които признаха вината си през Специализирания наказателен съд.

Габриел Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма "Феникс" в Плевен, на която преди време МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество "Феникс" от 2019 г. Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови.

Прокуратурата отчете провал и по второто дело срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти - върхове на стрели и копия. Окръжният съд в Русе го оправда и вдигна обезпеченията, наложени заради делото върху цялото имущество на бизнесмена. Срещу Пламен Бобоков има повдигнато и трето обвинение за престъпен сговор с президентския съветник Пламен Узунов. Разследването по това дело все още продължава. А междувременно съдът отмени ареста на двамата като незаконен.

Още по темата:

Прокуратурата постигна три условни присъди по делото срещу бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови за участие в организирана престъпна група за незаконно депониране на отпадъци, съобщи БНР.
Бизнесменът Пламен Бобоков е оправдан на първа инстанция по обвинение за противозаконно държане на археологически обекти - върхове на стрели и копия. Това съобщиха за "Сега" от Окръжния съд в Русе.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата