Медия без
политическа реклама

Общини безцеремонно агитират за ДПС

На теория трябва да служат на хората, реално - на точно определени хора

03 Юни 2024
Ето такива снимки може да се видят на сайта на община Джебел.
Сайт на община Джебел
Ето такива снимки може да се видят на сайта на община Джебел.

Общински сайтове рекламират ДПС, установи проверка на "Сега". Преди да бъде юридически, казусът е дълбоко морален - информационно средство, чиято същност е да служи на гражданите независимо от партийните им пристрастия, се ползва за партийни цели - в полза на точно една партия. Въпросните общини се управляват от ДПС, разбира се. Насред предизборни кампании това си е откровена агитация - но и да не бе изборно време, пак е недопустимо.

"Хората бяха забравени, това ще се промени с ДПС в управлението", възвестява сайтът на община Джебел. В публикацията са разказани мъдрите мисли на Джевдет Чакъров към хората. Препредадени са и други слова от ръководството на ДПС. Събитието е от 19 май - Ден на Джебел. От снимките ясно личи, че дори самият градски празник е превърнат в откровено партийно мероприятие - с ликовете на Пеевски, Доган и Чакъров като фон от трибуната. Публикацията освен като новина, фигурира и в раздела за изборите, който общинските сайтове поддържат за предоставяне на техническа информация за членове на комисии, избиратели и т.н. От събитието на 19 май има още няколко "новинарски" публикации.

От сайта на община Каолиново пък разбираме, че на 5 май кметът, заместник-кметовете, председателят на общинския съвет, председатели на женските дружества на ДПС, на младежки дружества на ДПС, партийни лидери, служители и жители от община Каолиново (последният да затвори вратата) са посетили музей в град Ялова, Турция. Информацията за това пределно важно събитие - тук.

"Сега" научи, че към момента няма депозирани жалби в ЦИК по тия или подобни казуси. Законов текст не допуска партийна агитация чрез общински или държавни средства. Но съдебната практиката от минали години сочи, че понякога след обжалванията подобни действия остават ненаказани. Проблемът в основата е не само морален, но и културен: за културните хора нещата имат предел, мярка, за некултурните - нямат.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата