Quantcast

Медия без
политическа реклама

В общината спорят за трасето на бъдещо разширение на метрото

Освен четири станции в район "Слатина", да се направят една в София Тех Парк и една по посока на ж.к. "Дружба", предлага експерт от "Демократична България"

След четвъртата спирка по бъдещото разклонение на третия метродиаметър (в жълто) трасето да завие не към "Арена Армеец", а към София Тех Парк, предлага Виктор Чаушев.

Плановете на Столична община за бъдещо разширение на третия метродиаметър на софийското метро - от Военна академия през „Слатина“ до „Цариградско шосе“ в района на Окръжна болница, предизвикаха дискусия в Столичния общински съвет. На последната му сесия с голямо мнозинство бе взето решение да се изпрати по компетентност за приемане в Министерски съвет проект за изменение на Общия устройствен план на София в частта „Комуникационно транспортна система-масов градски релсов транспорт”. Постановлението на кабинета е необходимо, тъй като планираното разклонение през "Слатина" до "Цариградско шосе" не фигурира в ОУП. 

В същото време обаче Виктор Чаушев, експерт от "Демократична България" в транспортната комисия в СОС, призова общинският съвет да преразгледа решението си за разположението на последните две от шестте станции по трасето на предстоящото разширение на третия метролъч (виж схемата). Групата на "Демократична България" бе единствената на сесията на СОС, която гласува въздържал се по приетото решение на изпращане на проекта в Министерски съвет. Според Чаушев след планираната четвърта спирка на кръстовището на бул. "Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов" е по-правилно и целесъобразно метрото да продължи не към зала "Арена Армеец" и към "Цариградско шосе", а по посока на София Тех Парк и ж.к. "Дружба". 

„Със сигурност първите четири метростанции в район Слатина (включително тази на кръстовището на бул. Шипченски проход и бул. Асен Йорданов) са оптимални, но дали следващите две са добри (при „Арена Армеец“ и непосредствено до терена на бившия ИПК „Родина“ на Цариградско шосе)?“, попита Чаушев във „Фейсбук“.

През 2017 г. "Метрополитен" ЕАД обяви конкурс за идеен проект за разклонение на третия лъч на метрото. Слeд "Opлoв мocт" бъдещото трасе минaвa пoд Boeннa aĸaдeмия "Г. C. Paĸoвcĸи" и пъpвaтa мy cпиpĸa e нa Pyмънcĸoтo пocoлcтвo нa бyл. "Cитняĸoвo". Cлeдвaт 2 cпиpĸи нa бyл. "Гeo Mилeв" – нa yл."Koпepниĸ" и на yл. "Cлaтинcĸa". Cлeдвaщитe двe cпиpĸи ca в ĸв. "Cлaтинa", ĸaтo втopaтa e в близост до зала "Арена Армеец". Πocлeднaтa мeтpocтaнция e на "Цариградско шосе" по посока на Oĸpъжнa бoлницa (MБAЛ "Cв. Aннa").

Според Чаушев сегашното предложение за станция при бившия ИПК „Родина“ няма да обслужи добре трафика по бул. „Цариградско шосе“ и няма да доведе до разтоварване на пътникопотока, идващ от ж.к. Полигона, Дъ Моли от офис сградите в района. „На работещите там ще им е много по-бързо с някой от многото автобуси да се придвижат до Орлов мост по бус лентата (за 8 минути по разписание) и оттам да хванат метродиаметри 1 или 3 , отколкото да пътуват с метродиаметър 3, тъй като ще са необходими около 12 минути“, мотивира се той.

Експертът смята, че новото разклонение на третия лъч на „Метрополитен“ ще е притегателно единствено за живеещите в район Слатина“. 

Чаушев е на мнение, че по-добрата идея за продължението на метрото е след кръстовището на бул. Шипченски проход и бул. Асен Йорданов трасето да се продължи под ул. Северна“ в района на "София Тех Парк", където да се направи метростанция, която да обслужва комплекса, но същевременно да дава алтернатива за достъп на офис застрояването в района и на "Дъ Мол". Чаушев предлага след това трасето да завива към бул. "Кап. Димитър Списаревски" с метростанция при кръстовището му с бул. "Христофор Колумб", като така третият метролъч остава отворен за разширение към "Дружба" 1 и "Дружба" 2. 

Целта на този подробен разказ е да ви покажа, че цялата процедура до момента е изначално опорочена и стъпва на нездрава основаЗащо за управляващите от ГЕРБ-СДС-ВМРО-"Атака" е много важно да има метростанция на "Цариградско шосе", точно до терена на бившия ИПК „Родина“? Ами проследете собствеността на терена и на тези наоколо. А всеки в бранша с недвижими имоти ще ви каже колко се променя стойността на имот, ако до него изведнъж се появи метростанция“, завършва коментарът на Чаушев. 

СДЕЛКА

По време на разцвета на КТБ ИПК "Родина" става част от активите на банкера Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. В полиграфическата част се печатаха вестниците на "семейството", а през 2012 г. компания на Ирена Кръстева купи недовършената редакционна част от ИПК "Родина" в приватизационна сделка за 20 млн. лева. При сделката купувачът пое ангажимент да дострои многоетажното здание или да го разруши. И тъй като нито една от двете опции не бе изпълнена, Агенцията за приватизация наложи неустойка. През 2018 г. злополучният комплекс бе купен от компанията "Изток плаза Инвест". Тогава сградите и терените на ИПК "Родина" бяха обявени за продан от синдиците на фалиралата КТБ заради непогасени кредити. Компанията е на Михаил Тиков, който притежава медицински центрове и болници в цялата страна, сред които и известната "Софиямед". Купувачът плати 40 млн. лв.

През 2020 г. основната сграда на издателския комплекст бе разрушена с контролиран взрив.

Още по темата