Медия без
политическа реклама

Областната управа задвижи местенето на Паметника на Съветската армия

05 Авг. 2023
Идеята за местеното на паметника от години нажежава страстите.
Илияна Кирилова
Идеята за местеното на паметника от години нажежава страстите.

Областният управител на София Вяра Тодева е предприела светкавични действия след взетото от кабинета решение за промяна в статута на Паметника на Съветската армия. Тази седмица кабинетът промени собствеността на паметника от публична държавна на частна държавна, като целта е да се задвижи решението на Столичния общински съвет за преместването на монумента.

Още на 3 август Тодева е изискала в писмо до Столична община да получи копия на наличната проектна документация за изграждането на паметника, става ясно от прессъобщение на сайта на управата. Тодева е поискала и копия от изготвен през 90-те години план за организация и изпълнение на строителството във връзка с предвиждано тогава изместване на паметника. Областният управител е поискал и информация от Националната галерия за възможността за преместване на скулптурните фигури и балерефи в музея на социалистическото изкуство.
От областната управа уточняват, че очакват отговори в кратки срокове. Още от сега може да се очаква, че евентуално изпълнение на решението за преместване на паметника преди местните избори ще нажежи много страстите. Решението на СОС да премести паметника е от началото на март, като БСП обявиха, че при евентуално решение и на областния управител ще обжалват. В деня на взимане на решението в столицата бяха организирани два протеста - и за премахването, и за запазването му.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата