Медия без
политическа реклама

Няма вредни емисии от ТЕЦ-а на Ковачки, твърди Ревизоро

Имало само неспазване на процедури, но пък е образувано дело за горене на отпадъци без комплексно разрешително

17 Яну. 2020Обновена
Ревизоро в ТЕЦ-а на Ковачки

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/nyamalo-vredni-emisii-tec-na-kovachki-tvurdi-revizoro

Posted by Сега on Friday, January 17, 2020

Няма вредни емисии, става въпрос за неспазване на процедури. Предстоят още претърсвания и изземвания в администрацията на ТЕЦ "Бобов дол". Това съобщи пред журналисти новият министър на околната среда и водите Емил Димитров, след като днес направи проверка в централата и се срещна с представители на РИОСВ-Перник.

"Материалите са подписани, заминават за Кюстендил, ще чакаме разпореждане на окръжния прокурор на Кюстендил или на главния прокурор, за да видим какво ще правим след това", каза новият министър и допълни, че още в понеделник документацията по случая щяла да бъде на бюрото му.

Ревизоро каза още, че няма задържани или разпитани след направената вчера проверка по сигнал на ТД "Национална сигурност" и икономическата полиция при ОД на МВР в Кюстендил, от екип от прокурори и следователи, във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене на същите без комплексно разрешително от РИОСВ-Перник. Той бил отишъл, за да окаже съдействие.

"Трябва да се изземат документи, за да се види каква е била цялата процедура. Упрек към комина нямаме, предстоят още замервания. Няма вредни емисии, не става въпрос за отравяне на хората, става въпрос за неспазване на процедури, поне това показват замерванията", каза той.

Димитров съобщи, че е посъветвал ръководството на централата да спре мощността, която все още е в процедура на разрешение, докато се уточни какво става. Според него централата имала разрешение за експлоатация само за една от три машини и не е получила официален документ от екоинспекцията.

По-рано бе съобщено, че прокуратурата е влязла в ТЕЦ “Бобов дол”, който се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

"Под ръководството на Районна прокуратура – Дупница се води разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда в ТЕЦ „Бобов дол“", съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. Акцията в топлоцентралата е извършена заедно с ДАНС, а поводът е сигнал за управление на опасни отпадъци не по установения ред - горенето им се извършвало без комплексно разрешително от РИОСВ - Перник. "На свой ред това би могло да води до евентуално замърсяване на околната среда и да създава опасност за здравето на хора, животински и растителни видове", твърдят разследващите.

Само преди дни прокуратурата съобщи, че се прави проверка и на площадка за боклук в землището на с. Обручище, общ. Гълъбово. Държавното обвинение разследва дали фирмата "управлява отпадъци от разнородни материали, с неустановен вид и произход, не по установения ред и с това била създадена опасност за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди на околната среда", съобщиха тогава  от пресцентъра на прокуратурата. И този обект се свързваше, макар и по индиректно с бзнесмена.

По-рано Емил Димитров се изказа колебливо относно мораториум върху вноса на отпадъци, каквато идея бе "обнародвана" вчера от премиера Бойко Борисов. В същото време наследникът на Нено Димов прехвъли отговорността по казуса към регионалните инспекции (РИОСВ). За него ключов е контролът, който осъществяват те. 

Димитров е на посещение в Перник и именно там направи изявление, насочено както към шефа на местната инспекция, така и към колегите му от страната. "Замислям се какво послание да отправя към директора на РИОСВ. Те са самостоятелни при взимане на своите решения, законът им позволява те да издават, те да контролират, аз съм им само работодател. Сериозно се замислям дали да не издам указания до приемането на новата форма на контрол и одобряването й от премиера да се въздържат от издаването на разрешения. Не казвам, че ще въведа мораториум, но ще има препоръки към РИОСВ-тата", каза Димитров. Обобщено, подтекстът на думите му е:

И да няма мораториум, РИОСВ следва да не издават разрешения

за внос, те си носят отговорностите.

Изказването на Димитров дойде на фона на повсместна активизация вчера и днес на разследващите органи срещу съмнителен внос и третиране на отпадъци. "25 контейнера с незаконен боклук от Италия са задържани на пристанище "Варна - Запад", съобщи варненският районен прокурор Невена Илиева. Товарът е пристигнал на порта на  9 октомври 2019 г. от италианския град Салерно. За получател била посочена фирма "Блацион" ООД, чийто седалище е в София. Собственици на фирмата били македонският гражданин Блаже Игнатов, двама италианци още, а като съдружник била вписана и фирма "Юпитер Секюрити". Изпращач на товара била италианската фирма "Дентиче Панталеоне", със седалище Авелино. Фирмата получател посочила като предмет на дейност събиране и търговия с битови отпадъци. Предстои да се установи дали тя има разрешително за извършване на този тип дейност. Според разследващите в контейнерите е

трябвало да има само пластмаса и каучук, но при първоначалния оглед били намерени стъкло,

дърво и текстил. Илиева посочи, че проверката е била направена след като митническите служители установили, че е изтекъл 90-дневния срок, в който товарът е трябвало да бъде внесен, обмитен или да се реекспортира.

В Пловдив пък ДАНС и местната РИОСВ откриха нерегламентирано помещение, в което се мелели отпадъци от пластмаса – закачалки за дрехи и макари. Били спипани двама работници. Те нямали документи за самоличност, не разполагали и с данни за фирма. И в Луковит се проведе акция - в бивше военно поделение бяха открити тонове опасни отпадъци, най-вероятно на фирма за прозивдоство на санитарен фаянс.

Още по темата