Медия без
политическа реклама

Новият Столичен общински съвет блокира и остана без председател

Преди това Васил Терзиев се закле като кмет на София

13 Ноем. 2023Обновена
Новият кмет Васил Терзиев
БГНЕС
Новият кмет Васил Терзиев

На първото си заседание новият общински съвет на София блокира и не успя да излъчи председател. Първоначално за поста бяха издигнати четирима кандидати от 7-те политически групи, но при гласуването в два тура нито един от тях не успя да събере необходимите му 31 гласа от 61 общински съветници. Така се стигна до насрочване на следваща сесия на 20 ноември, понеделник. Без избран шеф общинският съвет на практика не може да заработи, тъй като не могат да се сформират и постоянните комисии. Както "Сега" писа, в новия парламент на София най-голяма е групата на ПП/ДБ/"Спаси София"- 23 души, следвана от ГЕРБ-СДС- 14, БСП- 9, "Възраждане"- 8, ИТН и "Синя София" на проф. Вили Лилков- по 3 и ВМРО- 1. 

Според действащия правилник на СОС за избран председател са смята кандидатът, "получил повече от половината от гласовете на общия брой съветници", или поне 31 гласа. "Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, изборът се повтаря в същия ден, като в него участват двамата кандидати, получили най-много гласове. В този случай за избран се смята този, който е получил повече от половината от гласовете на общия брой съветници. Ако и при повторното гласуване нито един от кандидатите не бъде избран, процедурата по избора започва отначало и се провежда на следващото заседание", пише още в правилника. 

Днес ПП/ДБ/"Спаси София" очаквано предложиха за поста водача в листата с общинските съветници на коалицията Борис Бонев. Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС съобщи, че неговата група няма да има номинация за шеф на СОС. Бившият председател на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ добави, че групата му няма да участва в гласуванията за новия "пръв сред равни" и няма да подкрепи нито една кандидатура. 

Иван Таков от БСП предложи за позицията Диана Тонова, която е дългогодишен общински съветник и бивш областен управител. "Възраждане" издигнаха Красимир Гълъбов, като поясниха, че той има 32 г. опит в авиацията и дълъг стаж в различни администрации. От ИТН предложиха бившия депутат и зам.министър на енергетиката Пламен Данаилов. "Синя София" на проф. Вили Лилков също не издигнаха свой представител. 

След първото гласуване за председател на СОС стана ясно, че до балотажа достигат Борис Бонев, който е получил 23 гласа, и Диана Тонова от БСП с 9 гласа. Вотът за шеф на общинския съвет е таен, но е почти сигурно, че за техните кандидатури са гласували само собствените им групи, тъй като резултатът точно съвпада с числеността им. Кандидатът на "Възраждане" Красимир Гълъбов остана трети с 8 гласа, колкото е групата на партията му, а на ИТН- четвърти с 3 гласа. 

На балотажа гласовете за Борис Бонев и Диана Тонова не се увеличиха и двата завършиха с 23 и 9 гласа, а 12-те останали пуснати бюлетини бяха недействителни. В резултат заседанието бе прекратено и бе насрочено ново за точно след седмица.

Борис Бонев коментира, че групата му е очаквала той да не бъде подкрепен за шеф на СОС. "Случи се нещо очаквано, макар в стъпителните си думи много ясно да обяснихме, че всяка една добра инициатива за гражданите на София ще бъде приета от нас и че сме готови да работим с всички в името на решаването на проблемите на София. Уви, видяхме, че въпреки сходните си твърдения не всяка от политическите групи са склонни да ги подкрепят с действия. Предполагам, че емоциите от изборите все още не са утихнали в част от тях. За нас най-малкото е проява на лош вкус поне да не се участва в гласуването за председател, защото всеки общински съветник е пратен тук, за да взима решения, макар и трудни, а не да бяга от тази отговорност", коментира Бонев. Той допълни, че започват преговори с общинските групи и че се надява безвластието в СОС да не продължи повече от седмица. Бонев каза, че засега няма да се преговаря само с ГЕРБ.       

Преди това новият кмет на София Васил Терзиев официално встъпи в длъжност с 4-годишен мандат. Терзиев се закле да защитава интересите на града на свиканото днес първо заседание на Столичния общински съвет за мандат 2023-2027. Клетва положиха и всички 61 общински съветници, а също и 24-те районни кмета. Заклеха се и кметовете на кметства в състава на Столична община.

На тържествената церемония присъстваха депутати от ПП/ДБ - Настимир Ананиев, Искрен Митев, Калина Константинова, Венеция Нецова-Ангова. Нито един народен представител от ГЕРБ-СДС не се появи в залата на общинския съвет. Направи впечатление, че част от общинските съветници на ГЕРБ-СДС не ръкопляскаха в края на встъпителната реч на кмета Васил Терзиев, с която той поздрави присъстващите за избирането им и ги призова да работят за развитието на София.  

Днешното заседание бе свикано от областния управител Вяра Тодева, като дневният ред е с общо 6 точки. Първата група в СОС – ПП-ДБ/СС, няма мнозинство и очакваният кандидат за поста Борис Бонев вече обяви, че може да се стигне до патова ситуация с невъзможност за избор на председател дни наред. Подобен сюжет имаше при избора на председател на Народното събрание и се стигна до идеята за ротационно председателство. Не е ясно дали моделът ще бъде приложен и в СОС. От ПП-ДБ казаха, че няма да преговарят за дългосрочна подкрепа от съветниците на ГЕРБ и ще търсят тематични мнозинства по различните въпроси в СОС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата