Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новият шеф на ЦИК зае поста си без идея какво да прави на него

Александър Андреев се изплъзна от конкретни отговори по належащите въпроси около изборния закон и изборния процес

09 Окт. 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Андреев беше категоричен единствено, че ще изпълни закона такъв, какъвто управляващите му го наложат.

Александър Андреев – досегашният говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), беше избран в петък за неин председател. Той наследи на поста напусналата през август Стефка Стоева, която подаде оставка заради решението на управляващите да натоварят изборните комисари с цялата огромна отговорност за машинното гласуване.

Изборът на Андреев предизвика тежък конфликт между управляващите и опозицията заради нежеланието му да говори конкретно по належащите въпроси около изборния закон и изборния процес. Срещу кандидатурата му, формално предложена от Федерацията на независимите студентски дружества, но внесена в парламента от ГЕРБ, се възправиха депутатите от БСП. Към тях внезапно се присъединиха и колегите им от ДПС, които подкрепиха Андреев предния ден на изслушването му в парламентарната правна комисия. Сега обаче движението смени позицията си с аргумента, че новият председател на ЦИК ще се превърне в инструмент на изборния хаос, който ГЕРБ подготвя.

КАНДИДАТ БЕЗ ВИЗИЯ И ПРЕДСТАВА

От БСП посочиха, че по време на изслушването си кандидатът е констатирал, че Изборният кодекс страда от множество недъзи, но без да представи визия за отстраняването им – включително по отношение на организацията на машинното гласуване. „Вчера направихте изказване, че Изборният кодекс не е пълен, не дава възможност да се организират избори и очаквате промени. Моля да заявите от трибуната – какво очаквате от Народното събрание, има ли време тепърва още веднъж да промени ИК, за да ви осигури условия за работа. Елате и кажете от какво имате нужда, а не завоалирано да казвате – ами, кодексът не е добър“, предизвика Андреев соцлидерът Корнелия Нинова. Присъединиха се и отцепниците от БСП, които настояха да чуят какво мисли кандидатът за напускането на предния председател на ЦИК

Както на изслушването обаче, Андреев се изплъзна от отговори. „Не бих искал да коментирам оставката и мотивите на предходния председател. Аз лично считам, че мотивите за оставката са лични и, ако е необходимо, тя сама би могла да обясни защо е напуснала“, коментира той по повод Стоева. А за останалото беше дори по-неясен: „ЦИК е колективен орган, който организира и произвежда изборите. На тези въпроси аз не бих могъл да дам отговор, защото са решения на колективния орган. Това, което ЦИК ще направи, е да приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя.“ С други думи, от управляващите, които наложиха последните промени в кодекса.

ДПС – ОБРАТ НА 180 ГРАДУСА

Именно това изказване на Андреев даде повод на ДПС да обърне напълно позицията си. „Силно съм разколебан как да подкрепя такъв кандидат, който казва, че няма да коментира оставката на предишния председател, за която причините са предимно организационни. Ами, той трябва да каже как ще се справи с тези организационни неща, които са накарали предишния председател да си отиде, и ние имаме правото да чуем как това ще стане преди да гласуваме“, възмути се депутатът от движението Йордан Цонев.

А партийният лидер Мустафа Карадайъ, който само двадесет минути по-рано обясняваше, че ДПС ще подкрепи претендента, защото иначе ще настъпи хаос в работата на ЦИК, изведнъж заяви, че позицията му се е променила. „Няма как по този начин и с такова отношение да се произведат честни, демократични и нормални избори в страната. Предишният председател подаде своята оставка и от мотивите ние разбрахме, че с предложения и вече приет Изборен кодекс вие с вашето поведение и арогантност налагате един режим, който ще произведе хаос и ще създаде предпоставки за фалшифициране на тези предстоящи избори. И г-н Андреев постави сам себе си като инструмент на този процес“, изригна Карадайъ срещу управляващите.

Не се разбра съвсем защо мнението на движението се промени толкова рязко за толкова кратко време, след като на изслушването на Андреев предния ден той говореше по същия начин.

РЕЗУЛТАТЪТ ОСТАНА СЪЩИЯТ

За момент изглеждаше сякаш кандидатурата на Андреев ще претърпи провал след толкова критики. В подкрепа на претендента обаче гласуваха заедно 119 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Това се оказа достатъчно, за да бъде избран.

Още по темата