Медия без
политическа реклама

Нисколетящи "МиГ 29" откриха изложението "Хемус" в Пловдив

147 компании от 25 страни представят отбранителни продукти, а България отчита износ за близо 1,3 млрд.лв.

05 Юни 2024
МиГ-29
МиГ-29

Двойка изтребители МиГ-29 прелетяха ниско и оглушително над Международен панаир Пловдив за откриването на специализираното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2024". По този начин българските ВВС приветстваха участниците и гостите на форума, сред които бяха президентът Румен Радев и военният министър Атанас Запрянов.

"Разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови непознати предизвикателства", заяви в словото си при откриването на изложението Радев.  Според него липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимите количества въоръжение и боеприпаси, бързото нахлуване и сблъсък на бойното поле на нови технологии и изкуствени интелект водят до висок асиметричен ефект.

„България е твърдо решена да развива собствения си отбранителен капацитет и да допринася за усилване на колективната отбрана на източния фланг на НАТО”, отбеляза Радев. 

Той даде и пример с видовете дронове за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване, както и антидрон системи, системи за киберотбрана, информационни операции и за използването на Космоса. "Като върховен главнокомандващ настоявам да видя тези способности час по-скоро в нашите въоръжени сили", подчерта държавният глава.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов пък припомни, че тази година се навършват 20 г. от приемането на България в НАТО. Заради военните конфликти по света се налага тенденция за увеличаване на разходите за отбрана. "Българската отбранителна индустрия трябва да отговори на предизвикателствата на съвремието. Спешна е необходимостта от ускоряване на модернизация на армията", подчерта министърът.

"Хемус 2024" се провежда от 5 до 8 юни 2024 г. в Международен панаир Пловдив. Изложението представя технологичните постижения в областта на киберсигурността, автономните системи за наблюдение, информация и реагиране, изкуствения интелект, наблюдение на социалните мрежи и анализ на информацията в тях, стратегическите комуникации, граничната сигурност, идентификация и управление на биометрични данни, борба с природни бедствия и аварии и защита на гражданското население, както и специализирани образователни продукти.

Международната специализирана изложба се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията и се организира от фондация „Хемус - 95“. В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум.

На 6 юни ще бъде открита двудневна международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, на тема „Научни изследвания, иновации и индустриално сътрудничество – парадигма за адекватна отбрана“.

На 7 юни в демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ ще бъдат представени нови разработки и продукти на български и чуждестранни фирми.

На 8 юни ще се проведе демонстрация на способности от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции.

България е изнесла отбранителна продукти за близо 1,3 млрд.лв

Българските отбранителни предприятия са изключително иновативни, представят висококачествени продукти и услуги и участват активно в международни тръжни процедури на НАТО така и в актуалните европейски програми в подкрепа на отбранителната индустрия, посочи при откриването на изложбата зам.-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински, цитиран от БТА. По данни, изнесени от него, стойността на реализирания износ от България на продукти, свързани с отбраната, през 2023 година е 649 млн. евро. За  2022 година той е бил 435 млн., а за 2021  - 515 млн. евро. През последните три години износът бележи ръст от 30 процента. 

Реализираният трансфер на продукти, свързани с отбраната, за държавите членки на Европейския съюз за 2023 година е 1,518 млрд. евро. През 2022 година той е бил 1,166 млрд. евро, а за 2021 година 60 млн. евро. Най-голям дял заемат взривните устройства, стрелковите оръжия и боеприпаси за тях, компонентите на сухопътни транспортни средства и специално проектираните заготовки и отливки на компоненти за изделия с военно приложение, коментира Сукалински.

Предвидено е подписване на споразумение за индустриално сътрудничество между Американската корпорация "Локхийд Мартин" и българската "Авионамс" във връзка с програмата за индустриално сътрудничество по договора за F-16, каза заместник-министърът на отбраната Аделина Николова. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

изложение Хемус, МиГ-29

Още по темата