Quantcast
Нинова не успя да потуши бунта в БСП-Велико Търново | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нинова не успя да потуши бунта в БСП-Велико Търново

За първи път Националният съвет на БСП ще реди служебно листа заради бойкот на местна организация
10 807
 Илияна Кирилова
Корнелия Нинова

Драмите в БСП продължават с пълна сила, въпреки уверенията на лидера Корнелия Нинова, че на "Позитано" 20 всичко е спокойно.

Националният съвет на БСП служебно ще нареди листата във Велико Търново. До безпрецедентната ситуация се стигна, след като за втори път Областният съвет на социалистите не събра кворум, за да определи имената на кандидат-депутатите, съобщи БНР. 7 от 10-те общински структури на БСП в областта не приемат наложения за водач Явор Божанков, който е от гражданската квота, и бойкотират утвърждаването на листата. Отводи вече си направиха бившите депутатите Весела Лечева и Валентин Ламбев, областният председател на партията Мариана Бояджиева, както и икономистът Димитър Чолаков.

Въпреки това Корнелия Нинова няма намерение да отстъпва. "Явор Божанков не е за първи път водач и депутат от Велико Търново, и е издигнат от част от структурите там. Той е изключително подготвен млад и модерен човек, доказал го е в парламента, така че се върви по логиката и има всички условия той да остане водач", коментира тя пред "Дарик". За Нинова информациите за драми в местните структури на БСП са организирана кампания срещу партията и се прави, защото социалистите били единствената сериозна алтернатива на изборите.

Недоволство има и в Стара Загора, където за водач е предложен бившият соцдепутат Георги Кадиев, с чиято организация Нинова подписа споразумение за изборите. "Нямам намерение да влизам в битка и някой да ми стреля в гърба. Нямам никакъв проблем да се дръпна назад и да се боря за преференции. Обаче нека и другите да направят това. Силата на БСП е да се бориш всеки ден", коментира по този повод Кадиев пред БТВ.

Заради драмите планираното за утре заседание на Националния съвет на БСП се отлага за 3 юни, когато трябва да бъдат окончателно утвърдени листите за изборите на 11 юли.

 

 

Нинова коментира и новата партия на бившия премиер Жан Виденов. "Любопитно е защо сега, след толкова години, Жан Виденов решава да прави проект – точно преди избори. За нашата партия, може би единствената, най-същественото е идеологията. Ние стоим в едно, въпреки това роене заради идеи и идеология като партия много години наред. Любопитно е как една новоформирана партия от Красимир Янков – проевропейска, пронатовска, евроатлантическа, привърженици на джендър-идеология, Истанбулска конвенция, се събра с Жан Виденов, който знаем и виждаме, че изповядва идеи в абсолютно другата посока. Това не гарантира успех, няма спойка. Прави впечатление, че хората около Жан Виденов са доста заможни, което също не се връзва с неговия образ. Странно нещо е това, което се създава около Жан Виденов, в интересен момент, и навежда на мисълта, че е нарочно създадено, за да отслаби БСП, но всеки има избор", смята Нинова.

Соцлидерът не пропусна да нападне и останалите опозиционни партии. "Клишето за БСП, че е партия на статуквото, не отговаря нито на фактите, нита на истината. 4 години в предишния кабинет ние бяхме единствената сериозна опозиция срещу ГЕРБ – вотове на недоверие, напускане на парламента, внасяне на алтернативни бюджети, изваждане на корупционни практики, 1329 предложения по закони – това са фактите. Изведнъж се появиха нови партии, част от които със сериозно участие в предишния модел на управление, които ги е нямало през четирите години на тежки битки с ГЕРБ.Сега вече трябва да се мисли с разум, тъй като до голяма степен предишните избори бяха емоция.Те бяха емоционален избор старият модел да се изчисти и това се случи. А сега този модел с какво ще бъде заменен и най-вече кой може да го замени? Слави Трифонов показа, че не може да го направи. Въпросът вече не е кой иска промяната, защото с общите ни усилия тя стана, а как новият модел ще бъде изграден, кой може да го изгради и какво ще представлява той", каза Нинова.

Още

Очертава се люта битка за пенсиите в новия парламент

25.07.2021

6425
Манолова догони Нинова и с парите за деца

23.07.2021

2487
БСП ще реши за правителството, след като ИТН обяви министрите

25.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3658