Quantcast
Нейков: Спрете универсалните добавки към пенсиите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нейков: Спрете универсалните добавки към пенсиите

Тезата, че пенсионерът е априори беден, не е вярна, коментира бившият социален министър
27 898
 БГНЕС
Иван Нейков

Всички, които получават пенсия над 1000 лв. могат да се справят и без добавка. Универсални добавки не трябва да има. Ако искаме да премахнем деформацията, която се получи, трябва да се върнем към логиката на социалното подпомагане и добавка да има само за този, който има нужда от нея. Колкото по-скоро го направим, толкова по-добре, защото с времето хората свикват с тези добавки. Това коментира днес пред Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков по повод създалата се ситуация с намалените доходи на 1,068 млн. пенсионери.

Нейков определи като гаф решението на ГЕРБ да раздава универсални добавки на всички през август 2020 г. Едни пенсионери имат магазини на "Витошка", други нямат пари за хляб, тезата, че пенсионерът е априори беден, не е вярна, коментира бившият социален министър, който сега оглавява Балканския институт по труда и социалната политика. Половината пенсионери - над 1 млн., получават минимална пенсия, която от 25 декември е 370 лв. (а с добавката хората получават 430 лв.).

"Пенсиите си вървят нормално, добро решение беше преизчисляването им, но то беше смачкано от глупостта с добавките", коментира един от архитектите на пенсионната ни система. Той обаче не засегна проблема с разочарованието от самото преизчисление, което за много хора е далеч под шумно рекламираните 12,5% средно увеличение.

Още

НОИ плаща за последно добавки за ваксинация

03.08.2022

1011
За 6 месеца са платени над 1 млрд. лв. като добавки към пенсиите

26.07.2022

438
Увеличението на пенсиите няма да лишава от енергийни помощи

20.07.2022

2092