Quantcast
Неизряден павилион на мястото, където ток уби момче, пак заработи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Неизряден павилион на мястото, където ток уби момче, пак заработи

След репортаж на Би Ти Ви обектът затвори врати, но само временно
Обновена
1 726
 Илияна Кирилова

Един от неизрядните павилиони в двора на болница "Свети Иван Рилски", където токов удар от незаконен кабел уби 16-годишно момче в София, отново е започнал работа. В сряда сутрин обектът върху имота на болница "Свети Иван Рилски" е обслужвал клиенти. След въпрос на Би Ти Ви към общината той отново е затворил, но само временно, както се разбира от изявлението на собственика му.

Търговският обект е един от петте, за които на 17 февруари кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поставен незаконно и е ползвал електричество от ЧЕЗ в нарушение.

От телевизията са отправили запитване към столичната общинска администрация защо обектът работи, а малко след обаждането им към 15 ч., той е затворил. На следващата сутрин обаче пак е отворил.

От общината заявиха, че са издали указания към район "Триадица" в 7-дневен срок да съставят констативни протоколи с цел премахване на обекта, но такива засега не са получили. От "Триадица" пък твърдят, че процедурата по премахване се съобразява с разследването на прокуратурата, което в момента тече.

От фирмата, собственик на обекта, са заявили, че са купили бизнеса преди месеци, а павилионът съществува близо 10 години и по старите законови изисквания е бил изряден. Обясниха, че сега отново затварят, но временно след обаждане от болницата. От лечебното заведение отказаха коментар.

 

БЕЗХАБЕРИЕТО

16-годишният Людмил почина нелепо на 14 февруари след токов удар от необезопасени кабели под улична шахта. Това се случи на място, през което минават стотици жители на София - до пешеходна пътека пред университетската болница "Св. Иван Рилски".

Инцидентът стана по обед, а в "Спешна помощ" бе получен сигнал за тежко пострадало момче до пешеходната пътека пред болницата.  Линейка е пристигнала на третата минута след обаждането, обясни тогава говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска. Медицинският екип преценил, че най-добре е пострадалото момче да бъде пренесено в най-близката противошокова зала - тази на ВМА, но по-късно то умира.

Първоначалната информация за трагичния инцидент беше противоречива. Отначало се твърдеше, че момчето се е подпряло на необезопасен уличен стълб на булеварда и е пострадало от токов удар. После от общината обявиха, че причината е неправилно направено захранване на частен обект близо до булеварда. Заради оголен кабел от захранването е протекъл ток по металната рамка на шахтата. При стъпване върху рамката на шахтата момчето е получило токов удар.

Компетентните институции се задействаха след фаталния инцидент, но излезлите наяве факти показаха, че той е поредният случай на дългогодишно безхаберие, беззаконие и прехвърляне на топката, като никоя от тези институции не пое отговорността. По-късно стана ясно, че част от павилионите са незаконни, а други - без проекти за електрозахранване. Нещо повече, от 2018 г. Столична община е знаела това, но не е успяла да ги премахне. Засега само архитектът на община "Триадица" хвърли оставка, а разследването продължава, като от прокуратурата към момента не са излезли с повече информация.

 

Още

„Витошка“ стана книжарница за 120 издателства

06.09.2021

1425
Мълния уби 25-годишен младеж в София

25.08.2021

Обновена

5642
Двустайни апартаменти в София вече гонят 140 000 евро

18.08.2021

МИЛА КИСЬОВА

25996