Медия без
политическа реклама

Не сме неутрални! Хиляди столичани отново протестираха за Украйна

Демонстрацията започна в 18.30 ч. от "Ал. Невски" , обиколи Руския културен център, БНТ и паметника на съветската армия

07 Апр. 2022Обновена

Мирно шествие в подкрепа на Украйна срещу руската агресия се проведе в столицата. Хората започнаха да се събират около 18:00 ч. от площад "Александър Невски" . Към 19.15 ч шествието, наброяващо няколко хиляди души - доста повече от вчерашната демонстрация на "Възраждане", се отправи към Руския културно-информационен център, след това демонстрацията продължи към БНТ и паметника на съветската армия.

"Вземете стари обувки, които да оставим отпред, както направиха в много други страни в памет на жертвите", призоваха организаторите.

Идеята беше шествието да тръгне от площад "Народно събрание". Преди дни обаче организаторите му обявиха, че това място е "резервирано" за следващия месец в часовете между 12.00 - 22.00 от хора със слоган "Ние сме за неутралитет"

"Събираме се на площад "Свети Александър Невски" в 18.30. Към 19.15 потегляме по "Оборище", бул. "Васил Левски" и "Шипка". Затрупваме със стари обувки пространството пред РКИЦ в знак на омерзение към държавата агресор, която погубва невинни човешки животи. Продължаваме по "Шейново" до "Сан Стефано" и БНТ, където вдигаме малко шум, за да може и Кошлуков да разбере, че ни има. Накрая пресичаме бул. "Цар Освободител" и завършваме пред МОЧА, където ще чуем няколко автентични гласа. Демонстрацията приключва в 20.30", написа днес в поста си Никола Груев (по-известен като музикантът Kottarashky). И завършва: "Апелираме да се въздържаме от провокации. За да повлияем, е нужно просто да залеем улиците, да сме много, както направихме на 24 март! До довечера!".

Организаторите призоваха още, за да се ограничи максимално рискът от провокации, хората да носят само украински и български знамена, както и такива на ЕС. "Всякакви други знамена в конкретния контекст биха създали ненужно напрежение. Разграничаваме се от всякакви агресивни действия", казват те и призовават, ако някой стане свидетел на провокация, да се обръща към МВР.

"Приятели, шокирани сме от всичко, което научаваме за стореното от руската армия в украинския град Буча и околностите на Киев през последните седмици. Ужасени сме от тези зверства и от мисълта, че в териториите, които все още са под обсадата на Путин, други хора преминават през същото. Не можем да останем неутрални като държава. Трябва да помогнем на Украйна да защити децата си от тази безподобна агресия, в това число и с военно-отбранителна помощ. Всички наши партньори в Европейския съюз вече го направиха без нас и Унгария. Нека не се залъгваме - незаемането на страна и отказването на помощ е съучастие с агресора", пише в описанието на събитието "Не сме неутрални", за което вече 6000 души са заявили интерес.

Това е поредното шествие в подкрепа на Украйна, което се организира в България. Хиляди хора участваха в демонстрацията на 24 март. Голям митинг имаше и в Пловдив, и във Варна.

Още по темата