Медия без
политическа реклама

НАТО е подала сигнал, че малкият учебен самолет край Свищов е риск

Това не е комична ситуация, има неспазване на правила и трябва да се понесат последствия, обяви военният министър

14 Юли 2022Обновена
За прехващане на самолета е бил изпратен един МиГ-29 от базата в Граф Игнатиево.
МО
За прехващане на самолета е бил изпратен един МиГ-29 от базата в Граф Игнатиево.

Въздушният център на НАТО е подал сигнал, че малкият учебен самолет край Свищов представлява потенциален риск. Това обяви военният министър в оставка Драгомир Заков за прехванатия и приземен от военновъздушните ни сили вчера малък самолет у нас. Той призова да не се омаловажава случаят и обяви, че всички трябва да спазват правилата.

"Това е съвсем стандартна процедура, която е и в рамките на НАТО. Българското въздушно пространство е част от интегрираното въздушно пространство на НАТО. В този смисъл в него няма как да се лети, без да се спазват правилата. Нашите изтребители са вдигнати по сигнал от командването на НАТО. Това означава, че самолетът е правил или траектория, или действия, които центърът в НАТО е възприел като потенциален риск. В този смисъл задължително е вдигането на изтребител, което е с нашите национални сили и по нашите процедури", посочи Заков.

Българският изтребител е излетял, визуално е опознал обекта, опитал е радиовръзка, не е имало отговор. Самолетът е кацнал на летището в плевенското село Бохот, разказа още военният министър. "Очевидно става дума за тренировъчен полет, очевидно става дума за неспазване на правилата и съответно трябва да бъдат понесени и последствия", каза Заков. По негови думи самолетът е трябвало да има летателен план и включен транспондер и хората са знаели много добре това. Заков призова никой да не нарича ситуацията комична. Той призова всички авиоклубове да са особено внимателни, особено в настоящият момент.

Сутринта в четвъртък се разбра за пореден самолет в рамките на малко повече от месец, който е създал проблеми във въздушното ни пространство. Това се е случило в следобедните часове в сряда, когато са активирани и Военновъздушните ни сили, съобщиха от Министерството на отбраната

"Самолетът е летял спокойно. Не се е опитвал да се измъкне . Не е имало каквито и да е опити за саботиране на нашата мисия във въздуха“, съобщи бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобазата в Граф Игнатиево пред бтв.

Самолетът е идентифициран като "Чесна-150". Той бе локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено бе, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани са били изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка излетя в 17.53 часа. Самолетът-нарушител бе прихванат, като в 18:03 часа с него бе установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът е съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18.08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до спиране на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет.

В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от българските Военновъздушни сили.

БТВ предаде от летището в Бохот, че самолетът е учебен и не е нарушил никакви правила, собственост е на летището, което е частно. Собственикът на летището коментира, че "ситуацията е комична".

По Нова тв ръководителят на школата за летци в Бохот пък обясни, че самият той е пилотирал малкия самолет, че е бил прехванат от МиГ-29 на българските ВВС, а на земята е бил задържан за 24 часа от МВР и сутринта е напуснал ареста. Той разказа, че е излетял, за да провери защо не работи радиовръзката на самолета, която му е задължително необходима за обучение на летците. Тогава изведнъж са се появили мигове, които са го прехванали. 

Той недоумява защо ВВС са се държали така, след като той не е извършил нищо нередно, не е летял в забранена зона, извършил е всичко по процедури. По думите му самите пилоти са се държали много професионално и са си свършили работата, като са му дали знак какво точно да направи. Той обяви, че ще си търси правата.

"Ние сме изпълнили всичко по правилата. Не е имало каквито и да е проблеми. Не е имало агресивно поведение от страна на пилота на малкия самолет", обяви шефът на авиобаза Граф Игнатиево ген. Николай Русев. Той обясни, че са получили задача по-отвисоко и щом това е направено, то значи решението е правилно. По думите на генерала в случая не става дума за каквото и да е тестване на натовското въздушно пространство.  

"СЕГА" припомня, че преди около месец малък самолет наруши въздушното пространство на 7 държави и кацна на частно летище край Търговище. Все още обаче разследването не е установило пилотът на самолета и целта на полета.

Българските власти все още не са установили кой е пилотирал и дали е имало пасажери на борда на малкия самолет, който преди 5 дни наруши въздушното пространство на поне 7 държави и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище. Това стана ясно от думите на зам.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата