Quantcast

Медия без
политическа реклама

Надпреварата за преизчислението на пенсиите започна

Новите стари депутати засипаха 46-ото НС със законопроекти, които вече стигат да срутят бюджета

21 Юли 2021Обновена
БГНЕС
Корнелия Нинова

Първите законопроекти на новото Народно събрание вече са внесени и публикувани на сайта му. Без изненада сред тях са два законопроекта за преизчисление на пенсиите - на Корнелия Нинова и на Мая Манолова. Това беше една от последните теми на предишния парламент, като тогава в последните му часове се събра изненадващо мнозинство за преизчисление на пенсиите от 1 юли с осигурителния доход от 2018 г. Времето на депутатите обаче не стигна и решението остана прието само на първо четене.

Корнелия Нинова е успяла да изпревари останалите партии и първа е внесла законопроект за промени в кодекса за социално осигуряване. Малко след нея се е класирала и Мая Манолова. И двете предлагат от 1 септември пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г. Нинова обаче предлага това да се направи с пенсиите, отпуснати до края на 2017 г., докато Манолова предлага да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2019 г. Приетото от предишния парламент решение предвиждаше преизчисление на пенсиите, отпуснати до края на 2017 г.

Според БСП преизчислението на пенсиите по тяхното предложение ще струва 600 млн. лв. Предложението на Манолова и колегите й ще струва 185 млн. лв. месечно, като за 2022 г. допълнителният разход ще е 2.286 млрд. лв. при 12.347 млрд. лв. разходи за пенсии тази година. И двете групи вносители мълчат откъде ще дойдат парите за тези разходи. В мотивите на Манолова е посочено, че преизчислението ще бъде благоприятно за 1.57 млн. пенсионери, или около 75% от пенсионерите.

Служебното правителство също работи по преизчисление на пенсиите, като служебният министър Гълъб Донев обяви, че на новия парламент ще бъдат предложени разчети за два варианта. Едната възможност е тази, която предлагат БСП и Манолова - преизчисляване с осигурителния доход за 2018 или 2019 г. Това ще струва 3 млрд. лв. и не всички пенсионери ще получат увеличение.

Далеч по-предпочитан е другият вариант, който се подкрепя от експертите - увеличение през коефициента за всяка година стаж. Това ще струва по 140 млн. лв. на месец и ще гарантира увеличение за всички пенсионери.

Според Донев с тези преизчисления пенсиите могат да се увеличат между 14 и 17%. За сравнение, в последната година държавният бюджет отпуска по 103-104 млн. лв. всеки месец за изплащане на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери. Тези добавки изкривяват допълнително системата - за едни пенсии те са увеличение с 16%, за други - с 3-4%.

БСП успяха да внесат като първи законопроект в деловодството на 46-ото Народно събрание своето добре известно предложение за закон за възрастните хора. В него се предвижда приемна грижа за възрастни, добавки за интеграция на възрастни, които живеят под линията на бедност и т.н. Този закон нямаше шанс при мнозинството на ГЕРБ.

 

ДОБАВКИ ЗА ХРАНА

Заедно с преизчислението на пенсиите левицата и "Изправи се! Ние идваме" внасят още няколко предложения за увеличение на социалните разходи, които могат да срутят тазгодишния бюджет. Сметките са малко без кръчмар, тъй като рядко се казва откъде ще дойдат парите. Мая Манолова предлага да отпадне долния праг за достъп до 120 лв. еднократна помощ за пенсионерите, така че да я получат и хората, които получават минимална или още по-ниска пенсия. Както "Сега" многократно писа, Деница Сачева въведе абсурдна добавка за храна на възрастните, като с 1 стотинка отряза най-бедните от нея, защото са получили по-голямо увеличение на пенсиите си. Така въпреки че плащането бе уж за бедни, то се полагаше само за пенсионери с пенсия от 300.01 до 369 лв., но не и за тези с минимална пенсия от 300 лв. или по-малко. Промяната на Манолова ще позволи и на тези най-бедни пенсионери да получат по 120 лв. еднократно до края на годината, като според нея това ще засегне 733 000 пенсионери и ще струва 88 млн. лв.

 

МАЙЧИНСТВО


Корнелия Нинова пък предлага да се увеличи обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. (втората година на майчинството), което от години стои замразено на 380 лв. С втори проект за промени в КСО Нинова предлага то да се обвърже с минималната заплата и да може да се получава и от бащата, ако той ползва отпуск за отглеждането на детето. Разчетите на БСП са, че това ще струва допълнително 32 млн. лв. до края на годината - пари, които според тях могат да се осигурят от резерви и преизпълнение на приходната част на бюджета.

Левицата предлага и да отпаднат таксите за детските градини и ясли от закона за местните данъци и такси, като според тях това ще засегне родителите на 246 776 деца и ще струва 40 млн. лв. на общинските бюджети. От БСП изтъкват, че в пандемията все повече общини тъй или иначе пристъпват към такива облекчения.

С трети законопроект се правят промени в помощите за деца, като се предлага работещите родители да получават минимум 10 минимални заплати при раждане на второ и трето дете. Родителите трябва да са осигурявани в последните 2 г. Левицата предлага още еднократни помощи в началото на учебната година не само за първокласници от бедни семейства, но и за децата до 4-и клас. За миналата учебна година тази помощ бе 250 лв. на дете. БСП изчислява, че допълнителните средства за тези мерки ще са 90 млн. лв.

 

 

Какво решиха депутатите в предишното Народно събрание за пенсиите:

 

Преизчислението на пенсиите, прието с голямо мнозинство на първо четене в сряда, остава за следващ парламент.
депутати гласуваха революционно, но невъзможно за изпълнение решение за преизчисление на пенсиите, отпуснати до края на 2017 г. Това трябва да стане от 1 юли 2021 г. като за база се използва средният осигурителен доход за 2018 г.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?