Медия без
политическа реклама

МВР замита под килима полицейско насилие срещу журналист

Два месеца след жалбата от Димитър Кенаров за незаконен арест делото дори не е насрочено

Димитър Кенаров
bTV
Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи упорито крие какъв е резултатът от вътрешната проверка за побоя над журналиста Димитър Кенаров, който се оплака от полицейско насилие, след като беше задържан по време на масовия антиправителствен протест на 2 септември под наслов "Велико народно въстание". "Сега" изпрати въпроси до пресцентъра на МВР какво е установила проверката и дали има наказани служители на реда, но оттам не отговориха.

Адвокат Стоян Мадин, който представлява журналиста на свободна практика, коментира, че клиентът му е дал писмени обяснения за случилото се, но все още никой не ги е уведомил за резултата от вътрешната проверка. Че такава е разпоредена стана ясно преди близо 2 месеца, когато министърът на вътрешните работи Христо Терзийски отговори на питане на депутати в Европейския парламент.

 "Обект на внимателно и пълно разследване са наличните видеозаписи с различен произход за случилото се през целия ден и вечерта на 02.09.2020 г. Проведени са разговори по телефона с г-н Димитър Кенаров, както и с г-н Стоян Мадин, представил се за негов адвокат. На 16.09.2020 г. г-н Кенаров е информиран, че е налице възможност да изложи позицията си по случая лично или на официалната електронна поща на СДВР, тъй като той е заявил ангажименти извън София", обяснява Терзийски.

Освен това още не е разгледана и жалбата на Димитър Кенаров срещу ареста му на 2 септември. "Ние обжалваме негово фактическо задържане. Делото е разпределено на съдия в Софийския районен съд, но все още не е насрочено", отбеляза адв. Мадин пред "Сега". Той изтъкна, че законът предвижда незабавно произнасяне, тъй като става дума за арест, но си дава сметка, че СРС е изключително натоварен, както и че се намираме в условията на извънредна епидемична обстановка.

Пребитият от полицаи български журналист на свободна практика Димитър Кенаров ще заведе съдебно дело срещу МВР за упражняване на полицейски произвол.

Пребитият от полицаи журналист Димитър Кенаров вече обяви, че ще заведе съдебно дело срещу МВР за упражняване на полицейски произвол. "Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя настрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така. Единият от полицаите видя моята журналистическа карта. Показа я на свой началник и нищо не се случи. Те много добре знаеха, че съм журналист. Става въпрос за полицейски произвол", разказа Кенаров пред bTV.

Не така обаче смята главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Неотдавна на въпрос на "Сега" дали ще има наказани полицаи за полицейското насилие срещу Кенаров, Иванов отговори, че "няма бит журналист". Заключението на професионалното ръководство на МВР, в лицето на главния секретар, е на фона на неприключилата вътрешна проверка.

МВР не е наказало нито един служител по случая с побоя над журналиста Димитър Кенаров, извършен от полицаи на 2-ри септември вечерта. Това стана ясно след въпрос на "Сега" дали ще бъдат наказани полицаите, които са извършили насилието.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата