Медия без
политическа реклама

МВР ще засича скоростта с камерите на АПИ от февруари

24 Дек. 2023
Илияна Кирилова
От февруари или най-късно от март шофьорите, които си позволяват да превишават позволената скорост ще получават "честитки" от МВР след засичане от камерите на АПИ.

От средата на февруари, най-късно от март, МВР най-сетне ще използва стотиците камери на АПИ, за да засича скоростта по пътищата и да санкционира нарушителите. Това се разбра от думите на главния секретар на министерството Живко Коцев пред Нова тв.

Още през ноември регионалният министър Андрей Цеков обяви, че камерите на Националното тол управление вече са сертифицирани и могат да бъдат използвани за контрол на скоростта.

"Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) разполага с над 300 рамки, на които са монтирани камери, те функционират вече няколко години. Камерите са достатъчно високотехнологични и имат възможност да засичат както моментна, така и средна скорост. Не бяха сертифицирани за такъв тип измервания, но подадохме документи за сертификация и процесът е завършен. В този смисъл тези камери могат да бъдат използвани и за контрол върху скоростта", каза министър Андрей Цеков тогава и допълни, че от МВР зависи кога камерите ще започнат да се ползват и за контрол.

Живко Кочев посочи днес, че най-честите нарушения на пътя си остават превишената скорост и неправилното изпреварване. МВР обаче било предвидило достатъчно ресурс, за да контролира обстановката както в началото на голямото Коледно пътуване, така и в края на ваканцията.

Коцев отчете, че откакто влязоха в сила промените в НК, предвиждащи конфискация на автомобилите на шофьорите, хванати да карат след употреба на алкохол или наркотици, се отчита "прогресивен спад в това негативно явление".

"Имаме регистрирани около 3000 случая на злоупотреби от водачи", изнесе статистика той. Отнетите автомобили са около 200, а присъдите - близо 500. "Тази мярка определено работи", каза главният секретар на МВР. 

В началото на новата година министерството ще внесе в парламента и предложения за промени в НК, свързани с толерантността към употребата на алкохол преди шофиране. В момента за престъпление се приема шофирането с над 1,2 промила (0,5 промила при повторност). МВР ще предложи границата да падне на 0,5 промила и над това показание да срещу шофьора да се води наказателно производство.

Още по темата