Медия без
политическа реклама

МВР изпраща и НАП на бития журналист Димитър Кенаров

Бойко Рашков: Прокуратура и МВР играеха пинг-понг, че уж извършват проверка на случаите на полицейско насилие

18 Май 2021Обновена
Димитър Кенаров
bTV
Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи е поискало от Националната агенция зa приходите да направи справка за журналиста Димитър Кенаров, който миналата година беше задържан незаконно и пребит от полицаи на протеста. Поводът за искането на МВР е делото, което пострадалият води срещу незаконния си арест, съобщава Асоциацията на европейските журналисти.

На 22 април МВР е поискало от съда да изиска справка от Националната агенция за приходите дали са внасяни “съответните данъци, здравни и социални осигуровки” от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти. "Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията. Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии", посочва АЕЖ.

“Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект – сплашване” обясни адвокатът на Кенаров Стоян Мадин. Той добави, че това е още един пример за това как МВР целенасочено нарушава правата на журналиста. 

АЕЖ настоява служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да предприеме спешни действия по случая. На първо място, да разпореди оттеглянето на искането за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров. На второ място, да възобновяви вътрешната проверка по случая, включително и да се провери добросъвестността на служителите, извършили първоначалната проверка, която приключи със скандални заключения за липса на нарушения.

"От АЕЖ намираме  за нужно служебният министър да разпореди и нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни задържания по време на антиправителствени протести през лятото и есента на 2020 г., тъй като освен Кенаров, потърпевши бяха и други граждани", пише още в позицията на Асоциацията.

"СЕГА" припомня, че журналистът Димитър Кенаров беше незаконно задържан на 2 срещу 3 септември, докато отразяваше протеста под надслов "Велико народно въстание". След задържането му е нанесен побой, който се доказва от издаденото медицинско и видимите тежки травми на мъжа. Вътрешна проверка на СДВР обаче не установи полицейско насилие, а единствено "административно нарушение във връзка с работа с документи". Случаят беше заметен под килима и от прокуратурата, която отказа да образува разследване срещу полицаите и дори не успя да установи самоличнността на служителите на реда, които са заснети във видео задържат Кенаров. 

След като вътрешната проверка на СДВР не откри полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров, прокуратурата също отказа да образува разследване по случая.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че е разпоредил да бъде изяснено дали съзнателно е разтакавана проверката, докато започнат да отслабват във времето протестите от миналото лято. "Вместо със загриженост и отговорност да подходи главният секретар към тези случаи, той като че толерираше тези действия на полицейските органи", уточни той.

„И се възмутих, както множество други граждани – че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче впоследствие се оказа, че няма никакво сериозно отношение – с бития студент, бития журналист и други. И сега, когато се промени политическата обстановка, хората започнаха да напомнят за тези случаи. Защо? Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите", каза още Бойко Рашков

По негови думи, когато всички виждаме как се отделят един или двама младежи настрани, не за да се възпрат от някакви хулигански или други действия, а за да се пребият от бой – това излиза извън рамките на правата и задълженията на служителя на МВР". "И по отношение на такъв, който допуска такъв ексцес в действията си, трябва да се вземат същите дисциплинарни мерки, така както ако обикновен български гражданин посегне на полицай, ние ще го осъдим“, изтъкна Рашков.

Той съобщи също, че е разпоредил на директора на СДВР Георги Хаджиев всички преписки от протестите да му бъдат предоставени на бюрото до днес. "Ще ги отворя и лично ще се запозная с тях", обеща министърът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата